Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, έχει «πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει» στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών αερίου, τόσο ως πύλη εισόδου εισαγωγών LNG όσο και ως χώρα με κοιτάσματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περισσότερο από το 20%» του στόλου μεταφοράς LNG παγκοσμίως.
Για τα πιο άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη-μέλη» για την πρόταση των έξι σημείων που κατέθεσε την Τρίτη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Η «συντριπτική» πλειονότητα των κρατών-μελών, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τάσσεται υπέρ πανευρωπαϊκών παρεμβάσεων τόσο στην αγορά φυσικού αερίου όσο και στη ρύθμιση της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι χώρες του Νότου, ειδικά, είναι «απολύτως συντονισμένες» στο ζήτημα της ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε συνάντηση Ελλάδας – Ιταλίας – Ισπανίας – Πορτογαλίας (πιθανότατα στη Ρώμη) πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ώστε να προετοιμάσουν τις κοινές τους θέσεις στο ζωτικό αυτό πεδίο.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη ξύπνησε από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» με τη ρωσική εισβολή. Χαιρέτισε το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο άρθρο 42.7 της Συνθήκης για την Ε.Ε. στη διακήρυξη της Συνόδου (την ευρωπαϊκή εκδοχή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ). Ανέφερε επίσης ότι κατέθεσε εκ νέου στους ομολόγους του την επιχειρηματολογία του υπέρ της μη προσμέτρησης των αμυντικών δαπανών (ή μέρους τους) στο έλλειμμα και το χρέος, όπως υπολογίζεται για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει με τη ρωσική εισβολή, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία», είπε, στο πλαίσιο των προβλέψεων της Οδηγίας προσωρινής προστασίας που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Ε.Ε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν έτυχε αντίστοιχης αλληλεγγύης όταν αντιμετώπισε παρόμοιες προκλήσεις (στην κρίση του 2015-6).
Προχθές το βράδυ, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε μια συζήτηση, που κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «ουσιαστική», με τον Ολαφ Σολτς, εν όψει της επίσκεψης του καγκελαρίου της Γερμανίας στην Τουρκία την προσεχή Δευτέρα. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τη δική του επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Κωνσταντινούπολη...
Γιάννης Παλαιολόγος
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου