28.3.22

Νέα λογοκλοπή στην αυλή του Κυριάκου...


Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη αναφορικά με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθηγητή Καρδιολογίας και πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεράσιμο Σιάσο προχωρά σήμερα το... Documento. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του ειδικού λογισμικού ανίχνευσης αντιγραφής και λογοκλοπής ακαδημαϊκών εργασιών Turnitin, η διδακτορική διατριβή της χειρουργού οφθαλμιάτρου Γεωργίας Σιάσου, αδερφής του Γερ. Σιάσου, αποτελεί κατά 63% προϊόν copy paste. Ακόμη χειρότερα, σημαντικό μέρος του διδακτορικού της –ακόμη και από το ειδικό μέρος του– προέρχεται από τη διδακτορική διατριβή του αδελφού της!

Πρόκειται για κάτι που ενδεχομένως επιφέρει και ποινικές κυρώσεις, αφού όπως δήλωσε στο Documento ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, μέλος της επιτροπής που ενέκρινε το διδακτορικό της Γ. Σιάσου, η ίδια είχε υπογράψει τότε υπεύθυνη δήλωση –όπως όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες– ότι η διατριβή της δεν ήταν προϊόν λογοκλοπής. Είναι αυτονόητο ότι ενδεχόμενη ψευδής δήλωση της Γ. Σιάσου αποτελεί ποινικό αδίκημα και προφανώς επιφέρει και πειθαρχικές κυρώσεις.

Από τις 146 «ωφέλιμες» σελίδες της διατριβής της Γ. Σιάσου, οι 53 είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ταυτόσημες με τη διδακτορική διατριβή του αδερφού της. Και όμως, η Γ. Σιάσου δεν αναφέρει καν στη βιβλιογραφία το διδακτορικό του αδερφού της. Το γεγονός αυτό γεννά πολλά ερωτήματα για τον πρόεδρο της Ιατρικής Αθήνας αλλά και γενικότερα για τη ΝΔ, καθώς ο Γερ. Σιάσος υπέγραφε το έγγραφο που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ως «απαλλαγή» στην υπόθεση της δικής του λογοκλοπής με τη διδακτορική του διατριβή που αποκάλυψε η «Αυγή». Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει ζήτημα λογοκλοπής με συγγενικό πρόσωπο του Γερ. Σιάσου, καθώς το 2019 είχε καταγγελθεί για λογοκλοπή πρώτος ξάδελφος του συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο σύμβουλος με το… βαρύ ιστορικό

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο Documento μια ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε τον Γερ. Σιάσο. Ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη και συν-συγγραφέας του πολυδιαφημισμένου πρώτου νομοσχεδίου της ΝΔ για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Κατά το παρελθόν υπήρξε μάλιστα στενός συνεργάτης και «φίλος» του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, και γραμματέας των πανεπιστημιακών της ΝΔ. Το 2018 ο Γερ. Σιάσος φωτογραφίζεται χαμογελαστός δίπλα στον σημερινό πρωθυπουργό και στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που είχε διοργανώσει η ΝΔ με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στην ανώτατη παιδεία» και ομιλητή τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αδερφή του Γερ. Σιάσου φέρεται το 2014 να αντέγραψε σε μεγάλο βαθμό τη διδακτορική διατριβή του προκειμένου να ανακηρυχθεί διδάκτωρ από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η λογοκλοπή, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, φερόταν να άγγιζε το 63%, όπως προέκυπτε από το Τurnitin, που είναι το ειδικό λογισμικό ανίχνευσης αντιγραφής και λογοκλοπής ακαδημαϊκών εργασιών, το οποίο χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 10.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 135 χώρες.

Ο Γερ. Σιάσος δεν είναι απλώς πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και σύμβουλος του Μητσοτάκη. Είναι ο άνθρωπος που χαρακτήρισε «πρωτότυπη και αυθεντική» την αξιολόγηση του ειδικού μέρους της διδακτορικής διατριβής του Γ. Πατούλη μετά το δημοσίευμα της «Αυγής» με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι στο διδακτορικό του περιφερειάρχη Αττικής «από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές».

Το 63% της διατριβής ήταν copy paste

Το 2014, πράγματι, δημοσιεύτηκε η διδακτορική διατριβή (212 σελίδων) της Γ. Σιάσου με τίτλο «H εκτίμηση της ελαστικότητας των μεγάλων αρτηριών και της λειτουργίας του ενδοθηλίου σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας». Η τριμελής επιτροπή που αξιολόγησε τη διατριβή αποτελείτο από τρία πρόσωπα: τον καθηγητή Καρδιολογίας και σημερινό βουλευτή της ΝΔ Χριστ. Στεφανάδη, τον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Τουσούλη και την επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαριλίτα Μόσχου. Η διατριβή της Γ. Σιάσου εγκρίθηκε από την αρμόδια επταμελή επιτροπή και η αδερφή του σημερινού προέδρου της Ιατρικής Σχολής ανακηρύχτηκε διδάκτωρ.

Προκειμένου να διασταυρώσουμε την καταγγελία απευθυνθήκαμε σε δύο ειδικούς ερευνητές –άγνωστους μεταξύ τους– που έχουν αξιολογήσει ουκ ολίγες διδακτορικές διατριβές αλλά και μεταπτυχιακές εργασίες με τη χρήση του Τurnitin. Με το ειδικό λογισμικό «σκάναραν» τη διδακτορική διατριβή της Γ. Σιάσου. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: το Τurnitin κατέδειξε ότι το 63% της διατριβής είχε «ομοιότητα» με άλλες διδακτορικές διατριβές. Δηλαδή το λογισμικό έδειξε ότι το 63% της συνολικής διατριβής ήταν αποτέλεσμα… copy paste. Οπως μας είπαν οι ειδικοί ερευνητές, συνήθως μία διδακτορική διατριβή όταν «σκαναριστεί» από το Τurnitin θα εμφανίσει ένα ποσοστό ομοιότητας –λόγω της σχετικής βιβλιογραφίας και των πηγών– που δεν θα ξεπερνά το 10-15%. Σε ορισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού μάλιστα αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

Σύμφωνα με το λογισμικό, το διδακτορικό της Γ. Σιάσου εμφανιζόταν να έχει πανομοιότυπο περιεχόμενο ειδικά με δύο πηγές. Η μία σε ποσοστό 25% με φοιτητική που είχε υποβληθεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ΕΚΠΑ εκπόνησε και κατέθεσε τη διδακτορική διατριβή του το 2007 και ο Γερ. Σιάσος, η οποία έφερε τίτλο «Η επίδραση της L- αργινίνης στην ελαστικότητα των μεγάλων αρτηριών σε καπνιστές». Μεταξύ των μελών της επταμελούς επιτροπής που αξιολόγησε τη διατριβή του Γερ. Σιάσου ήταν οι Χρ. Στεφανάδης και Δ. Τουσούλης. Δηλαδή τα μέλη της επιτροπής που αξιολόγησαν τη διατριβή της αδερφής του επτά χρόνια μετά.

Πανομοιότυπες 53 σελίδες στις δύο διατριβές

Επειτα από αντιπαραβολή των δύο διδακτορικών διαπιστώσαμε ότι από τις 146 «ωφέλιμες» σελίδες της διατριβής της Γ. Σιάσου, οι 53 ήταν πιστή αντιγραφή από το διδακτορικό του αδερφού της. Από αυτές 40 σελίδες αφορούσαν το γενικό μέρος της διδακτορικής διατριβής (σελίδες 59-100) και οι υπόλοιπες 13 σελίδες το ειδικό μέρος.

Για παράδειγμα, στη σελίδα 61 της διδακτορικής διατριβής της Γ. Σιάσου υπάρχει η παράγραφος 2.1.3 με τίτλο «Ο ρόλος της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου στην παθοφυσιολογία των καρδιαγγειακών νόσων». Το επίμαχο απόσπασμα είναι πανομοιότυπο με τις σελίδες 11 και 12 της διατριβής του αδερφού της. Ο κατάλογος των αντίστοιχων αποσπασμάτων είναι ατέλειωτος, αφού πρόκειται για 40 όμοιες σελίδες. Δεν είναι αυτό όμως το χειρότερο.

Copy paste και το ειδικό μέρος του διδακτορικού

Στο ειδικό μέρος του διδακτορικού της Γ. Σιάσου υπάρχουν 13 σελίδες πανομοιότυπες με του διδακτορικού του αδερφού της. Σύμφωνα με πηγές από τον ακαδημαϊκό χώρο, αυτό «αντιβαίνει σε κάθε επιστημονική δεοντολογία, αφού εκεί πρέπει να καταγράφεται το απαύγασμα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποίησε ο εκάστοτε υποψήφιος διδάκτωρ». Αυτό άλλωστε επικαλέστηκε και ο Γ. Πατούλης στην ανακοίνωση που εξέδωσε προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, βάσει μάλιστα και του περιεχομένου της σχετικής βεβαίωσης που του χορήγησε ο Γερ. Σιάσος.

Συγκεκριμένα, από τη σελίδα 122 έως τη σελίδα 130 του διδακτορικού της Γ. Σιάσου παρατηρούμε ότι δεν έχει αλλαχτεί σχεδόν ούτε λέξη ούτε κόμμα συγκριτικά με τις αντίστοιχες σελίδες από το διδακτορικό του Γερ. Σιάσου. Ακόμη και οι μεσότιτλοι είναι ταυτόσημοι. Στη σελίδα 122 του διδακτορικού της Γ. Σιάσου υπάρχει το υποκεφάλαιο με τίτλο «Εκτίμηση της λειτουργικότητας του ενδοθηλίου». Ιδιο υποκεφάλαιο με ακριβώς ταυτόσημα γραφόμενα υπάρχει και στο διδακτορικό του Γερ. Σιάσου. Ούτε καν αυτό όμως δεν είναι το πιο σημαντικό.

Ιδιο κείμενο με διαφορετικές μελέτες

Στο επίμαχο απόσπασμα αναλύεται η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς. Η Γ. Σιάσου αναφέρεται σε δείγμα από «47 διαδοχικούς ασθενείς… με πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας οι οποίοι προσήλθαν για παρακολούθηση στο ιατρείο γλαυκώματος της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΓΝΑ “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”», ενώ ο Γερ. Σιάσος έχει δηλώσει πως «ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 12 υγιείς καπνιστές εθελοντές». Και όμως, ενώ υπήρχε απόκλιση και στον αριθμό των ασθενών αλλά και στο είδος ασθένειας, υπάρχουν στη συνέχεια δέκα σχεδόν όμοιες σελίδες που σκιαγραφούν μέρος της μεθοδολογίας των επίμαχων μελετών. Εστω ότι το γνωστικό αντικείμενο και ερευνητικό υλικό των δύο μελετών είναι εντελώς διαφορετικό. Το ερώτημα ενός καλοπροαίρετου είναι πώς γίνεται μέρος της μεθοδολογίας και των δύο μελετών να αναλύεται επί δέκα σελίδες με ταυτόσημο κείμενο; Και το κυριότερο: Πώς γίνεται η Γ. Σιάσου να μην αναφέρει στη βιβλιογραφία ότι έχει λάβει το συγκεκριμένο απόσπασμα από το διδακτορικό του αδερφού της;

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Γ. Σιάσου χρησιμοποιεί δύο γραφήματα σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποίησε ο αδερφός της στο διδακτορικό του. Τα επόμενα δύο υποκεφάλαια του διδακτορικού της, στα οποία υπάρχει περαιτέρω ανάλυση της επίμαχης μελέτης, είναι και πάλι –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– σχεδόν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα που δημοσίευσε ο αδερφός της.

Θα περίμενε κανείς ότι έστω στα συμπεράσματα του ειδικού μέρους μιας διδακτορικής διατριβής, εκεί δηλαδή που πρέπει να υπάρχει πρωτογενής ανάλυση στην πρωτότυπη έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα, δεν θα εντόπιζε κανείς κοινά σημεία με άλλα διδακτορικά. Ούτε αυτό συνέβη όμως σε ό,τι αφορά το διδακτορικό της Γ. Σιάσου, αφού στη σελίδα 155 το υποκεφάλαιο «Υγειοδιαιτητικές παρεμβάσεις» των συμπερασμάτων της είναι πανομοιότυπο με αντίστοιχο απόσπασμα –με ίδιο τίτλο– από το διδακτορικό του αδερφού της. Αντίστοιχα, περίπου μία σελίδα από το επόμενο υποκεφάλαιο «Φαρμακευτικές παρεμβάσεις» είναι ξανά… copy paste.

Ο καρδιολόγος που «ευχαριστεί» τον Σιάσο

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διατριβή που εμφάνιζε το λογισμικό με ομοιότητα 8%, επρόκειτο για το διδακτορικό του καρδιολόγου Ευάγγελου Οικονόμου με τίτλο «Συγκριτική μελέτη χαμηλής και υψηλής δόσης ατορβαστατίνης στη λειτουργικότητα των μεγάλων αρτηριών, στη λειτουργία του ενδοθηλίου και στα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ισχαιμικής αιτιολογίας».

Οπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των δύο διδακτορικών, η Γ. Σιάσου φαίνεται ότι έχει περίπου δέκα σελίδες πανομοιότυπες με του διδακτορικού του Ευάγγ. Οικονόμου, στο οποίο ο καρδιολόγος αναγράφει χαρακτηριστικά πως «ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο για το ενδιαφέρον του και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και τον χρόνο που αφιέρωσε στην πρόοδο του πρωτοκόλλου της παρούσας μελέτης».

Bαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: