Σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα για την ειρήνευση στην Ουκρανία, με τελευταία αυτή του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται σήμερα Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα έχουν συνομιλίες ο Ρώσος και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα.
Την ίδια ώρα ο... Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις καλεί σε διάλογο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε για πρώτη φορά ένα βήμα πίσω, ως προς τους στόχους του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Η νέα και όπως φαίνεται σταθερή άρνηση της Ουάσιγκτον να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ζελένσκι να στείλει μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας δείχνει τα όρια της αντίστασης που μπορεί να βρει η ρωσική εισβολή, αποτρέπει τη μετατροπή του πολέμου σε παγκόσμιο και πιθανόν λειτουργεί προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού.
Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν μία ανοδική αντίδραση των αγορών, οι οποίες είχαν καταποντιστεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και μία πτώση στην τιμή του πετρελαίου, μετά την εκτόξευση που είχε σημειώσει ο «μαύρος χρυσός».
Παρά ταύτα, οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν αποθαρρύνουν διόλου σε αυτή τη φάση τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα με φρικτά αποτελέσματα, όπως έδειξαν οι εικόνες από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη, αν και η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το κτίριο είχε εκκενωθεί νωρίτερα από τις Ουκρανικές δυνάμεις. Ο φόβος ότι μία αποτυχία αυτού του γύρου των διπλωματικών κινήσεων μπορεί να κάνει τον πόλεμο πιο σφοδρό, με την εκδήλωση τη τελικής επίθεσης των ρώσων σε Κίεβο και άλλες πόλεις, όπως η Οδησσός, παραμένει εφιαλτικός.
Η συνάντηση στην Αττάλεια
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα βρίσκεται στη συνάντηση που θα έχουν Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί από τον ομόλογό τους, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, μία συνάντηση που προγραμματίστηκε εδώ και ένα τριήμερο. Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα κάνει κάθε τι δυνατό ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές», αν και διευκρίνισε ότι έχει περιορισμένες προσδοκίες. Πάντως οι δύο άνδρες πρέπει να ξεπεράσουν καχυποψίες, όπως αυτές που δημιούργησε μία πρόσφατη δήλωση του Κουλέμπα, ο οποίος αποκάλεσε Λαβρόφ «σύγχρονο Ρίμπεντροπ» - ήταν το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Σε κάθε περίπτωση είναι μία συνάντηση στο πιο ψηλό επίπεδο, που μπορεί να γίνει, εκτός από εκείνη των προέδρων των δύο χωρών και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
Σημειωτέον ότι η τουρκική διαμεσολάβηση γίνεται πιθανόν και σε συνεννόηση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, όπως δείχνει η πληροφορία ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία.
Οι εκκλήσεις του Ζελένσκι
Με τρεις συνεντεύξεις του την Τετάρτη σε διεθνή μέσα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου και μάλιστα απευθείας ανάμεσα στον ίδιο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Πούτιν θα σταματήσει τελικά τις εχθροπραξίες και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, αφού είδε τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να βρίσκουν σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς».
Έδειξε δε έτοιμος για συμβιβασμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί - γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Στόχος μου είναι να τερματίσω τον πόλεμο με τη Ρωσία. Και είμαι επίσης έτοιμος να λάβω ορισμένα μέτρα» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσεις για την Κριμαία και το θέμα των περιοχών του Ντονμπάς, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα.
Ενδεικτικό πάντως του εύθραυστου της κατάστασης, είναι και το γεγονός ότι ο Ζελένσκι επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «θέλουν να νιώθουμε σαν ζώα επειδή μπλόκαραν τις πόλεις μας. Τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ουκρανία τις μπλόκαραν και επειδή δεν θέλουν οι άνθρωποι μας να πάρουν φαγητό, νερό»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου