Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που βασιζόταν στην υπόθεση ότι η ενεργειακή κρίση θα τελείωνε τον Απρίλιο και άρα δεν θα ερχόταν και νέο κύμα ακρίβειας.
Έτσι πριν καν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, στην Αθήνα είχαν ξεκινήσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για να οχυρωθεί η... ελληνική οικονομία κατά τη δύσκολη αυτή άνοιξη και για το άγνωστο μέλλον.
Η στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου ξεδιπλώνεται πλέον σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, η Αθήνα ελπίζει ότι η πρόταση που είχε κάνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ιδίως ένα κοινό ταμείο, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς να επιβαρύνονται ασύμμετρα οι εθνικοί προϋπολογισμοί.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προτείνει να χρηματοδοτηθεί το ταμείο αυτό με 100 δισ ευρώ, από τα μελλοντικά έσοδα των φόρων για τους ρύπους.
Η πρόταση πάντως για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την Κομισιόν όπως είχε γίνει με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, φαίνεται να “σκοντάφτει” στο τεράστιο οικονομικό μέγεθος μίας τέτοιας προμήθειας.
Ενώ ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον θα παραταθεί η δημοσιονομική περίοδος χάριτος που είχε ισχύσει λόγω κορονοϊού. Χώρες όπως η Γερμανία ήθελαν η Ευρώπη να επιστρέψει σε δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά η Αθήνα ελπίζει ότι αφού η ενεργειακή κρίση αγγίζει τους πάντες, θα επανεξετάσουν και οι “σκληροί” του βορρά τη στάση τους.
Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, όπως και τα εθνικά θέματα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βέβαια δεν είχε λάβει κάποια απόφαση αλλά είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις. Και ακόμη και να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές ιδέες, η ΕΕ κινείται με τους γνωστούς της ρυθμούς.
Για αυτό, σε δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί να κάνει για όσο διαρκεί η κρίση. Και ταυτόχρονα διατρανώνει ότι θα στηρίξει ιδίως τους πιο ευάλωτους με άλλους τρόπους, αλλά και ότι θα ενισχύσει δια της φορολογικής ελάφρυνσης το εισόδημα των νοικοκυριών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και επικαλέστηκε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ – το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Μάρτιο- ως ένα ακόμη μέτρο αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το έκτακτο επίδομα του Πάσχα, χωρίς όμως να τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα. Και οι προβλέψεις είναι δύσκολες και δυσοίωνες, με την τιμή του μπρεντ να αγγίζει πλέον τα 110 δολάρια το βαρέλι και ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 150 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου εφόσον ο πόλεμος κρατήσει πολύ.
Σήμερα εν τω μεταξύ αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία που προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Το τρίτο επίπεδο διαχείρισης του κύματος ακρίβειας από την κυβέρνηση είναι επικοινωνιακό. Καταρχάς η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να παρουσιάσει αισιόδοξη την εικόνα για το μέλλον, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται και προχθες στη Βουλή και χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι οικονομικές συνέπειες του “ψυχρού πολέμου” με τη Ρωσία θα είναι σοβαρές.
“Δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε”, δήλωσε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και το επιχείρημα ότι από το Σεπτέμβριο έχει δώσει πάνω από δύο δισ ευρώ σε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και οτι χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις, τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις επτά φθηνότερες χώρες όσον αφορά στο ρεύμα, καθώς οι λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 30% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όμως το κυριότερο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι άρρητο, τουλάχιστον από επίσημα χείλη. Αλλά θα το επικαλούνται στις συζητήσεις με τους πολίτες τα γαλάζια στελέχη: Ότι η ενεργειακή κρίση πλέον δεν είναι υπό έλεγχο καμίας κυβέρνησης και προφανώς ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελέγχει τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσον αυτή η “γραμμή” θα πιάσει, καθώς στο τέλος της ημέρας αυτό που καίει τους πολίτες είναι τι θα πληρώσουν και όχι γιατί...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου