18.3.22

Στη λάθος πλευρά της ακρίβειας...


Σε καθυστερημένες και αποσπασματικές εξαγγελίες επιδοτήσεων, που καλύπτουν και πάλι την άρνησή της να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών για την πραγματική αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, που δεν έφερε ο πόλεμος, αλλά οι αγορές από το περασμένο καλοκαίρι, εξαντλήθηκε και πάλι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοινώνοντας νέα ποσά... ανεπαρκούς, μερικής κάλυψης στο ρεύμα για τον Απρίλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν αντλούνται από πόρους που θα έπρεπε να κατευθύνονται σε μόνιμη εξοικονόμηση-μειώσεις επί αντίστοιχων χρεώσεων στους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, όπως και στις ΑΠΕ, και συγκεκριμένα από τα υπερπλεονάσματα των Ειδικών Λογαριασμών ΑΠΕ και ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων CO2. Στην ουσία, τα όποια οφέλη για τους καταναλωτές χρηματοδοτούνται από τους ίδιους και εντέλει «γυρνούν» πίσω στην αγορά...

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΝ φρόντισε να επαναλάβει τα περί ανάγκης πανευρωπαϊκής λύσης, αλλά και να ενημερώσει ότι 1,261 δισ. ευρώ προέρχονται από ενισχύσεις-εκπτώσεις των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, επιχειρώντας με αόριστα νούμερα να... εξαφανίσει το θέμα των υπερκερδών ενεργειακών επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Επιδοτήσεις Απριλίου

Ειδικότερα, για το οικιακό ρεύμα τον Απρίλιο προβλέπεται αυξημένη επιδότηση, που βέβαια απέχει μακράν από τα επίπεδα-ρεκόρ της χονδρεμπορικής ρεύματος, τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 300 ευρώ/MWh (ανεβάζοντας το κόστος της ρήτρας πάνω από 30 λεπτά/kWh), όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν 211,71 ευρώ και πέρσι 55 ευρώ...

Ειδικότερα, για κύριες κατοικίες (4,2 εκατ. παροχές) προβλέπεται:

* Για 0-150 kWh/μήνα κατανάλωσης: 270ευρώ/MWh.

* Για 151-300 kWh/μήνα κατανάλωσης: 210 ευρώ/MWh. Συνολικά, η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 72 ευρώ.

* Για 0-300 kWh/μήνα κατανάλωσης στα κοινωνικά τιμολόγια (ΚΟΤ): 290 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 87 ευρώ.

Απαιτείται δήλωση κύριας κατοικίας στο Ε1, όρος που τέθηκε το 2022, αφήνοντας εκτός χιλιάδες πολίτες. Τώρα, επτά μήνες μετά, αποφασίστηκε ότι όσοι δεν δήλωσαν στην περσινή δήλωση εισοδήματος αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στη νέα υποβολή πρέπει να τον συμπληρώσουν ώστε να πάρουν αναδρομικά τον Ιανουάριο ανάλογη επιδότηση. Επίσης, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας, επίσης για αναδρομική επιδότηση από Ιανουάριο.

Στα 130 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η επιδότηση για τα μη οικιακά τιμολόγια, ενώ για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ισχύ έως 25 kVA) και αρτοποιεία (ανεξαρτήτως ισχύος) δίνονται επιπλέον 100 ευρώ διαμορφώνοντας τη συνολική επιδότηση στα 230 ευρώ/MWh για 1.160.000 επαγγελματικές παροχές (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία). Για τις επιχειρήσεις αυτές διατίθενται ακόμη 75 εκατ. ως αναδρομική επιδότηση της κατανάλωσης Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου, με στόχο απορρόφηση του 80% της ρήτρας.

Φυσικό αέριο

Για 540.000 οικιακά τιμολόγια αερίου ισχύει για τον Μάρτιο η επιδότηση του προηγούμενου διαστήματος, δηλαδή των 20 ευρώ/θερμική MWh και έκπτωση από τη ΔΕΠΑ με άλλα 20 ευρώ/θερμική MWh. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση παραμένει επίσης στα 20 ευρώ/θερμική MWh.

Όσο για τον Απρίλιο, οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τη μέση τιμή λόγω έντονης μεταβλητότητας στις τιμές φυσικού αερίου.

Επιδότηση αισχροκέρδειας

Η κυβέρνηση συνεχίζει για όγδοο μήνα να μην αντιμετωπίζει την ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα, αλλά να την επιδοτεί, επιλέγοντας να μην εφαρμόζει μέτρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτείνει στην Ευρώπη, όπως το πλαφόν στα κέρδη, ενώ επί της ουσίας στηρίζει τα ουρανοκατέβατα κέρδη στα οποία αναφέρεται και η Κομισιόν - όπως εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα ανωτέρω επισημαίνουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Π. Πέρκα σημειώνοντας ότι, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν εδώ και μήνες πλαφόν στην τιμή ηλεκτρισμού, αντιθέτως «η ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη προτεραιοποιεί τα κέρδη τής μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και τα χρυσά προκλητικά μπόνους των γαλάζιων διευθυντών, ενώ επέλεξε να παραδώσει, εν μέσω κρίσης, με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες!».

Οπως τονίζουν, ενώ άλλες χώρες ψηφίζουν φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών σε παραγωγούς και υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για να χρηματοδοτήσει την ακρίβεια και, από πόρους για το κλίμα και λεφτά των καταναλωτών, στηρίζει το ράλι τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ βάζει πλάτη στη χειραγώγηση τιμών και τη λειτουργία ολιγοπωλίου με συμμετοχή και της ΔΕΗ...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: