10.3.22

Ευπρόσδεκτη...


...αλλά υποκριτική μεταστροφή...

Το λιγότερο έκπληξη –παραδόξως ευχάριστη– δοκίμασαν όσοι διάβασαν προσεκτικά χθες τις προτάσεις του πρωθυπουργού προς την ηγεσία της Ε.Ε. για μια ισχυρή παρέμβαση στην αγορά αερίου και ενέργειας, ώστε να αναχαιτιστούν η ακρίβεια και το όργιο κερδοσκοπίας σε... βάρος εκατομμυρίων Ευρωπαίων καταναλωτών.

Σαν να προσγειώθηκε από άλλον πλανήτη, ο ακραιφνώς νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε με καθυστέρηση ότι η απορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, η ανάθεση της τιμολόγησης του αερίου και του ρεύματος σε μηχανισμούς τύπου καζίνου, δεν έφερε μείωση τιμών, αλλά εγκλώβισε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε μια πρωτοφανή κερδοσκοπική παγίδα που λεηλατεί τα εισοδήματα και οδηγεί σε φτωχοποίηση.

Καλώς ήρθατε στην έρημο του πραγματικού, κύριε πρωθυπουργέ, έστω και αργά!

Βεβαίως, για να είναι αξιόπιστη η καθυστερημένη μεταμόρφωση του πιστού της ελεύθερης αγοράς σε νεοφώτιστο οπαδό του κρατισμού, της παρέμβασης στις αγορές, της επιβολής ορίων στα κέρδη και στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων, θα πρέπει να αρχίσει από τη δικαιοδοσία του. Δηλαδή, από την ελληνική αγορά αερίου και ρεύματος.

Πλην όμως, ο πρωθυπουργός με την –ευπρόσδεκτη– πρότασή του επέλεξε απλώς να μετακυλίσει την ευθύνη στους Ευρωπαίους. Είναι πολύ πιθανό η πρόταση έξι σημείων για επιβολή ελέγχων και ανώτατων ορίων στις τιμές αερίου, στα κέρδη των αγορών ενέργειας, ακόμη και στους ναύλους μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, στους οποίους κυριαρχούν οι Ελληνες εφοπλιστές, να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των 27 της Ε.Ε. σήμερα και αύριο, στις Βερσαλλίες.

Μακάρι να ληφθούν αποφάσεις που θα μας προστατεύσουν στοιχειωδώς από την ενεργειακή «παραζάλη». Ωστόσο, μια στοιχειώδης δοκιμασία πολιτικής ειλικρίνειας θα απαιτούσε να αρχίσει η κυβέρνηση την εφαρμογή των προτάσεών της από εδώ.

Να παρέμβει στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας για να ελέγξει αν είναι φυσιολογική η καθημερινή διακύμανση των τιμών χονδρικής ρεύματος από τα 90 έως τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα. Να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όπως υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να ελέγξει τις εφιαλτικές χρεώσεις αερίου και τις ιλιγγιώδεις ρήτρες αναπροσαρμογής. Με λίγα λόγια, να επιβάλει έναν ισχυρό δημόσιο έλεγχο σε τιμές, κόστος και κέρδη του ενεργειακού τομέα, ώστε να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πολύ φοβούμαστε ότι το μόνο κίνητρο της πρωθυπουργικής ενεργειακής «ρελάνς» είναι η απόδραση από τον κλοιό κοινωνικής δυσφορίας για την πρωτοφανή ακρίβεια. Απίθανο να πετύχει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: