Τον Σεπτέμβριο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον νόμο 4825, κατάργησε τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ακόμη και για ανθρωπιστικούς λόγους. Με τον νόμο Μηταράκη, από το... φθινόπωρο του περασμένου έτους όλοι οι ανήλικοι πρόσφυγες με το που ενηλικιώνονται αυτομάτως βλέπουν την έξοδο από τη χώρα και απελαύνονται στερούμενοι ακόμη και αυτό το δικαίωμα του να παραμείνουν στην Ελλάδα για σπουδές. Αυτός είναι ο νόμος και βάσει αυτού του νόμου κάποια παιδιά έχουν ήδη απελαθεί.
Τώρα ήρθε και η σειρά του Σαϊντού Καμαρά. Ενός παιδιού που είχε την τύχη να το αγκαλιάσουν οι φίλοι, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι, που επικοινώνησαν δημοσίως την ιστορία του και ξεσήκωσαν ένα κύμα αλληλεγγύης, που έφτασε κάποια στιγμή και στην πόρτα του Μαξίμου. Εκεί όπου όλα κρίνονται και ζυγίζονται με επικοινωνιακούς όρους. Εκεί όπου ορισμένοι εποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία και άνοιξαν την πόρτα για τον Σαϊντού Καμαρά, για να τον συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να φωτογραφηθεί μαζί του μήπως και κολλήσει κανένα ένσημο φιλελευθερισμού. Όπως τότε που ο Σαμαράς ήθελε να πετάξει τα παιδιά των μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς και υποδεχόταν τους Αντετοκούμπο στο Μαξίμου. Τα ίδια κόλπα. Τα ίδια επικοινωνιακά τρικ. Και πίσω από τη βιτρίνα η ίδια πολιτική. Μια πολιτική από την οποία μπορεί και να γλιτώσει ο Σαϊντού, αλλά σίγουρα θα την πληρώσουν με απέλαση πολλά ακόμη παιδιά.
Αν θέλει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πιστοποιήσει τον ανθρωπισμό και τον φιλελευθερισμό του, ας κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Η τροπολογία επαναφέρει το προηγούμενο ισχύον καθεστώς και δίνει το δικαίωμα σε δεκάδες παιδιά να μπορούν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Ας το τολμήσει...
Πέτρος Κατσάκος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου