9.3.22

Αλλαγή φρουράς...


Εως τον Σεπτέμβριο θα έχουμε αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να αποχωρεί με επόμενο σταθμό την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας. 

Τα ονόματα που ακούγονται για... πιθανοί αντικαταστάτες του είναι αυτά της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς και της Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής στην Κομισιόν. 

Ακόμη, μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνεται και αυτό του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ενώ πιθανοί υποψήφιοι είναι επίσης ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Στρατηγική

Η αλλαγή στην ηγεσία του ΝΑΤΟ είναι ο ένας λόγος που ο Μητσοτάκης δεν πείστηκε –παρότι δέχτηκε εισηγήσεις– να καλέσει στο τηλέφωνο τον Στόλτενμπεργκ και να του διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Τουρκίας να μη συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρότι μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο πρωθυπουργός εξαρχής επέλεξε την ανάποδη στρατηγική, δηλαδή επαναπροσέγγιση Αθήνας – Αγκυρας, βάζοντας στο τραπέζι μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον Τούρκο πρόεδρο...

Θεωρείο - Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: