Το εφιαλτικό κλίμα καταστολής και αστυνομικής βίας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020, πριν αλλάξει άρδην γραμμή η κυβέρνηση την άνοιξη του 2021, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις για το όργιο καταστολής στη Νέα Σμύρνη, αναβίωσε χτες στο... Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων.
Στο εδώλιο κάθονταν τέσσερις συλληφθέντες σε άλλη μια ειρηνική γειτονιά, τα Σεπόλια, που γνώρισε πρωτοφανείς εικόνες καταστολής λίγο μετά τη λήξη της ειρηνικής συγκέντρωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 2020.
Πρόκειται για τους φοιτητές Ορέστη και Λυδία Καττή και Νικόλα Καβακλή και τον εργαζόμενο Μάκη Λιβάνη, μέλη του Νέου Αριστερού Ρεύματος-ΝΑΡ, που όχι μόνο δέχτηκαν βίαιη αστυνομική επίθεση αλλά και βρέθηκαν να κατηγορούνται κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβριση, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου και διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας.
Οι κατηγορίες αποτελούν μια πλήρως αντεστραμμένη εικόνα των γεγονότων που διηγήθηκαν αναλυτικά στο δικαστήριο οι αυτόπτες μάρτυρες. Ο ένας μετά τον άλλον περιέγραψαν πώς αμέσως μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, όταν ο περισσότερος κόσμος είχε μπει στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια για να φύγει, μια μηχανοκίνητη ομάδα ΔΡΑΣΗ εμφανίστηκε από το πουθενά και όρμησε με μεγάλη ταχύτητα κατευθείαν πάνω στους λίγους εναπομείναντες, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο, ενώ προστέθηκαν και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.
Κάποιοι βρήκαν καταφύγιο στα σούπερ μάρκετ, άλλοι άρχισαν να τρέχουν προς τα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους, ενώ ανάστατοι κάτοικοι από τα μπαλκόνια φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν.
Το σπίτι του Ορέστη Καττή ήταν σε κοντινή απόσταση και οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν στην είσοδο της πιλοτής την ώρα που ετοιμαζόταν να ξεκλειδώσει και του πέρασαν χειροπέδες, ενώ χτυπούσαν με κλομπ τους παρευρισκόμενους και έβριζαν χυδαία την αδελφή του και τη μητέρα του, την οποία έριξαν κάτω, φωνάζοντας «πουτανάκι, θα σε γαμήσουμε».
«Η αστυνομία ήθελε κάποιον να συλλάβει για να δικαιολογήσει την παρουσία της. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Ετυχε να είναι αυτός επειδή το σπίτι του ήταν κοντά», κατέθεσε μάρτυρας.
«Στα καλά καθούμενα; Αντιλαμβάνεστε ότι μου λέτε ότι οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν χωρίς να έχει κάνει κάτι;» ρώτησε η πρόεδρος, προκαλώντας αυθόρμητο μειδίαμα στο ακροατήριο, ανθρώπους με μακρά εμπειρία από διαδηλώσεις και απρόκλητη αστυνομική βία.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί έτσι η αστυνομία», απάντησε ο μάρτυρας. Ολοι οι μάρτυρες υπογράμμισαν ότι δεν υπήρξε καμία πρόκληση ή επιθετική ενέργεια προς τους αστυνομικούς, επιβεβαιώνοντας τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την απρόκλητη επίθεση.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε την επίθεση κοινωνικό γεγονός, τραβώντας βίντεο και φωνάζοντας συνθήματα», κατέθεσε άλλη μάρτυρας, συναγωνίστρια και παιδική φίλη των δύο αδελφών, η οποία σημείωσε πως στις διαμαρτυρίες της απάντησε αστυνομικός με το χυδαίο «φύγε από δω, μωρή άπλυτη, βρομάει το μουνί σου», ενώ άλλοι επαναλάμβαναν το σύνθημα «Αίμα, τιμή».
Απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης Αντωνίας Λεγάκη, Παλαιολόγου Παλαιολόγου και Παναγιώτη Σκαρογιάννη, οι μάρτυρες κατέθεσαν πως άκουσαν τον υπεύθυνο αξιωματικό του τμήματος Κολωνού να διαβεβαιώνει τον πατέρα του Ορέστη ότι πρόκειται για απλή προσαγωγή και ότι όλα θα λυθούν στο αστυνομικό τμήμα.
Αλλά ο φοιτητής μεταφέρθηκε μυστικά στη ΓΑΔΑ, ενώ έξω από το αστυνομικό τμήμα περίμενε ο πατέρας και προσπαθούσε να ηρεμήσει, όταν δέχτηκε δυνατό χτύπημα από αστυνομικό με το γόνατο ψηλά στο στέρνο, που τον έριξε στο έδαφος.
Ο εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, διευθυντής του ΕΣΥ στο Αττικό Νοσοκομείο και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, που πήρε ομόφωνα απόφαση να συμμετάσχει στη διαδήλωση, κατέθεσε πως είδε τον πατέρα να σφαδάζει, πως οι αστυνομικοί καθυστέρησαν την αναχώρηση του ασθενοφόρου, «καθυστέρηση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία» και πως ο πατέρας νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό» με ευρήματα που δείχνουν ισχαιμικό επεισόδιο ή θλάση του μυοκαρδίου από το χτύπημα.
Ο εντατικολόγος γλίτωσε ο ίδιος τη σύλληψη πιθανότατα λόγω της ιδιότητάς του, όταν ακούστηκε να τηλεφωνεί στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα για να διαμαρτυρηθεί.
Ως προς την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω τάχα της πανδημίας, οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι τη συγκέντρωση την εγγυήθηκε η παρουσία της αστυνομίας, η οποία επιτέθηκε μόνο μετά τη λήξη της, ενώ σήμερα, με πολλαπλάσια κρούσματα και νεκρούς λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει απαγόρευση συγκεντρώσεων.
Η υπεράσπιση υπενθύμισε και την κυνική ομολογία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε ανοιχτό χώρο. «Η απαγόρευση ήταν προσχηματική, μη σύννομη και αντισυνταγματική, το είπε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είχαμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα και να διαμαρτυρηθούμε για την καταστατική, φασιστική και έμφυλη βία που θέριευε», σημείωσαν μάρτυρες...
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου