16.3.22

Ενα πολυνομοσχέδιο... αχταρμάς...


Αντα Ψαρρά

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής άλλο ένα fast track πολυνομοσχέδιο (νσχ). Ενα «ερανιστικό» νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, ένα νομοσχέδιο «σκούπα» και «αχταρμάς»... σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και μόνο ο τίτλος των 67 λέξεων του νσχ προδίδει άλλωστε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ορθή νομοθέτηση.

Εκτός αυτού κοινή άποψη όλων πλην Ν.Δ. είναι ότι μέσα σε δύο ημέρες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι επιτροπές σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο επεξεργασίας, ότι μόλις 7 ημέρες παρέμεινε το νσχ στη διαβούλευση και ότι μόνο το μισό (51 από τα 89 άρθρα) αναρτήθηκε. Το υπόλοιπο παρουσιάστηκε απευθείας στη Βουλή χωρίς να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας και συζήτησης παρά το γεγονός ότι αφορά πάνω από 6 υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ελεγκτικά όργανα, συμβασιούχους, συντάξεις και ανασφάλιστους ομογενείς, αποχαρακτηρισμό δασικού πλούτου κ.ά. συν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «ερανιστικό» το νσχ διότι «Η εναλλακτική απέναντι στη νομοθέτηση με τροπολογίες είναι αυτού του τύπου το νομοσχέδιο».

Σημείο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και από τους αρμόδιους φορείς είναι ο αποχαρακτηρισμός των εκατομμυρίων στρεμμάτων αναδασωμένων αγρών (αρ. 80). Με παράκαμψη όλης της ισχύουσας νομοθεσίας υλοποιείται από την κυβέρνηση ένα τεράστιο προεκλογικό ρουσφέτι με θύμα τα δάση και το περιβάλλον, ενώ θεσπίζονται ανάλογες εξαιρέσεις και από την πολεοδομική νομοθεσία («Πράσινο... για εκχερσώσεις», «Εφ.Συν.» 14.3.2022).

«Σε λίγο ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και μετά από οκτώ μήνες, η υπηρεσία είναι στον αέρα» σημείωσε ο εισηγητής της μειοψηφίας Δ. Καλαματιανός συμπληρώνοντας ότι η απραξία αποδεικνύει το επικοινωνιακό επίπεδο των διακηρύξεων. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ε. Λιακούλη, που αναρωτήθηκε το γιατί ενώ είχαν προαναγγελθεί μέσω υπουργικών διαρροών τα μπόνους παραγωγικότητας, η παράταση θητείας συμβασιούχων, οι αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τελικά αφαιρέθηκαν χωρίς αιτιολόγηση.

«Με απλά λόγια, χωρίς κανένα σχέδιο, καμία συνοχή και κανέναν στόχο. Κάνετε μία διαδικασία “ράβε-ξήλωνε” των δικών σας νόμων, επί των ίδιων και των ίδιων θεμάτων» ήταν τα λόγια του αγορητή του ΚΚΕ Εμ. Συντυχάκη. Ο κ. Καλαματιανός τόνισε επίσης ότι ο άκρατος κομματισμός αποδεικνύεται και μόνο από τη μεγάλη μοριοδότηση της συνέντευξης των υποψηφίων αντί των τυπικών προσόντων. Αρνητικά τοποθετήθηκαν και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

«Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς»
Ο Μ. Βορίδης «γενναιόψυχα» ανέλαβε την ευθύνη για την απόσυρση της διάταξης εφαρμογής της υποχρεωτικής ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Προκαταλαμβάνοντας δε τη δικαιοσύνη πρόσθεσε ότι επειδή έγινε κακή χρήση της κατηγορίας αυτής των μαρτύρων προκειμένου να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη «σκευωρία» θα καθυστερήσει η εφαρμογή της οδηγίας! Σχεδόν ταυτόχρονα αρθρογράφοι έσπευσαν να εξηγήσουν ότι η Οδηγία δεν αφορά την ποινική διαδικασία (π.χ. περίπτωση Novartis) αλλά τη διοικητική - αστική διαδικασία εξ ου και η παρανόηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Βέβαια αν κάποιος μπει για λίγο στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την πολυσέλιδη οδηγία και την έκθεση της Greco θα διαπιστώσει ότι αφορά κάθε πτυχή δημοσίου συμφέροντος και το σύνολο των μαρτύρων που καταγγέλλουν έκνομες ενέργειες, διαφθορά, διαπλοκή, δωροδοκίες ξέπλυμα κ.λπ. Ο κ. Βορίδης διαπίστωσε μεγάλη άνοδο της χώρας στον δείκτη κατά της διαφθοράς την ώρα που η Ελλάδα συγκαταλέγεται πάντα στις χώρες με υψηλή ή σχετικά υψηλή διαφθορά με μικρές τάσεις βελτίωσης τα προηγούμενα του 2020 χρόνια (transparency.org).

«Το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς καταρτίζεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία, όμως, βάσει του δικού σας νόμου, στελεχώνεται από μέλη της επιλογής σας» είπε ο Χ. Καλαματιανός προσθέτοντας «Δηλαδή ο ελεγκτής έχει άρρηκτη σχέση με τον ελεγχόμενο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ξανακάνετε διακηρύξεις χωρίς ουσία. Η ΕΑΔ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει ούτε ένα πόρισμα από τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Απλά συστήνετε και μία ακόμα Επιτροπή Συντονισμού με μέλη γενικούς γραμματείς που είναι επιλογή της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της ΕΑΔ επίσης επιλογή της κυβέρνησης, έναν εκπρόσωπο απευθείας επιλογής του πρωθυπουργού και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αναρωτιόμαστε αν τελικά θα αφήσετε κάποιο θεσμό να λειτουργήσει ανεξάρτητα».

Απαντώντας ο διοικητής της ΕΑΔ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτυπωθούν στην Εκθεση της ΕΑΔ. «Το πόσο ανεξάρτητη είναι η ΕΑΔ φαίνεται από την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς που απαρτίζεται κατά βάση από κυβερνητικά στελέχη» τόνισε ο αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντιχάκης. Στο ίδιο πνεύμα για το θέμα ήταν και οι τοποθετήσεις των αγορητών της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Eφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: