16.3.22

Μέτρα υπό κοινωνική πίεση για την ακρίβεια...


Να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κοινή γνώμη για το ζήτημα της ακρίβειας ψάχνει η κυβέρνηση στο πακέτο μέτρων ανακούφισης που για την ώρα ακόμα «κοσκινίζει»... και το οποίο θέλει να ανακοινώσει, αν όχι σήμερα, μέχρι αύριο Πέμπτη.

Ταυτόχρονα θέλει με τα μέτρα αυτά να διατηρήσει και ένα κλίμα παροχών που θα χρησιμοποιήσει στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της, αλλά από την άλλη και να ισορροπήσει απέναντι στην πίεση των δημοσιονομικών περιορισμών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να γίνονται συσκέψεις και ζυμώσεις προκειμένου να εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και να οριστικοποιηθούν οι ανοιχτές εκκρεμότητες σε σχέση με τα μέτρα, τον τρόπο εφαρμογής τους και το πόσους και ποιους τελικά θα αφορούν. Ζητήματα που η κυβέρνηση ακόμα αφήνει να αιωρούνται αόριστα.
Οσον αφορά το πλαίσιο το μέτρων, στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει (ΑΝΤ1) ότι «θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο» και ότι «γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε».

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το επίδομα ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους. Για αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή».

Και η τρίτη κατεύθυνση θα αφορά μια παρέμβαση στα καύσιμα που θα γίνεται και πάλι με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία στην κυβέρνηση λένε ότι θα είναι πιο διευρυμένα από την προηγούμενη κατηγορία, αλλά το μέτρο δεν θα είναι για όλους. Περιγράφοντας την παρέμβαση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία», αλλά χωρίς να διευκρινίζει ούτε πόσους θα περιλαμβάνει, αλλά ούτε και με ποιον τρόπο το μέτρο τελικά θα εφαρμοστεί. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τρόπος εφαρμογής του παρέμενε και χθες ανοιχτός και στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούσαν να αναζητούν μια λύση που να θεωρείται εφαρμόσιμη και λειτουργική.

Στη Ρώμη
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα υποδεχτεί στη Ρώμη τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Η σύσκεψη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα έχει αντικείμενο τα ενεργειακά και στόχο το να συντονιστούν τα βήματα των τεσσάρων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εν όψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 24-25 Μαρτίου...

Γιάννης Μπασκάκης

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: