«Μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με τον πρόσφατο ισχυρισμό του Κρεμλίνου», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος. «Τα σήματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, αλλά δεν σταμάτησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί», δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υιοθετώντας παρόμοια επιφυλακτικότητα.
Στις... χθεσινές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία συμφώνησε στην ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας, η δε Ρωσία δέχτηκε να μειώσει τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. Γεγονός παραμένει ότι δεν επετεύχθη κατάπαυση πυρός. Παρόλα αυτά, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή καταγραφή προθέσεων Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. Ο ανταποκριτής του BBC Τομ Μπέιμαν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ως μια σημαντική στιγμή».
Πέρα από τις προθέσεις, όμως, αξία έχουν οι πράξεις. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία κερδίζει χρόνο. Βασίζεται στην στοιχειώδη πρόοδο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. «Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες», σχολιάζει δυτικός αξιωματούχος.
Παρότι ήταν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να συμφωνούν. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», υποστηρίζουν. Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες το βράδυ να συνεχίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία». Ειδικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει «την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».
Τι κι αν ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές». Τι κι αν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η πιο ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έγινε σήμερα», ο Τζο Μπάιντεν δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, δήλωσε: «Θα δούμε. Δεν βλέπω τίποτα σε αυτό μέχρι να δω ποιες είναι οι ενέργειές τους. Θα δούμε αν θα ακολουθήσουν αυτά που έχουν πει».
Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις αυτή θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ. «Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της Δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε. Ακόμα και αν δεν έχει ξεκαθαρίσει με βεβαιότητα τί είναι το σύμβολο «Ζ», φαίνεται να αντιπροσωπεύει την στήριξη στις ρωσικές δυνάμεις. Μέχρι τώρα, τρία γερμανικά κρατίδια (Βερολίνο, Βαυαρία και Κάτω Σαξονία) ανακοίνωσαν ότι όποιος κραδαίνει το «Ζ» ως σύμβολο υπέρ του πολέμου, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και τρία χρόνια φυλάκιση! Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας. «Ζ σημαίνει ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς», ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια.
Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν χθες το βράδυ έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειτο. Αν και έμοιαζε με ανταλλαγή πυρών, δεν συγκρίνεται με τη δραματική κατάσταση που βιώνουν άμαχοι, μεταξύ αυτών και Έλληνες δημοσιογράφοι. Στο Ιρπίν το συνεργείο της ΕΡΤ φυγαδεύτηκε σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια σφοδρής ρωσικής επίθεσης...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου