14.3.22

Η Ε.Ε. οριστικοποιεί τον νέο γύρο κυρώσεων...

 Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι το μπλοκ των 27 χωρών οριστικοποιεί τον νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη «βάρβαρη» εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι το τέταρτο πακέτο μέτρων  θα... στοχεύει την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά, τη συμμετοχή σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τους τομείς του χάλυβα και της ενέργειας.

«Βάζουμε στη λίστα περισσότερες εταιρείες και άτομα που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των ανθρώπων που υπονομεύουν την ουκρανική κυριαρχία», είπε ο Μπορέλ, μετά τις συνομιλίες στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

«Αυτό θα ήταν άλλο ένα σημαντικό πλήγμα (για την) οικονομική και υλικοτεχνική βάση πάνω στην οποία το Κρεμλίνο χτίζει την εισβολή».

Στο μεταξύ ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Εurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες,εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι «ουσιαστικός», ωστόσο μπορεί να μετριαστεί με μια «ισχυρή κοινή απάντηση». Θα είναι σημαντικός, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, αλλά και του προσφυγικού βάρους που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, εξήγησε ο Επίτροπος. Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επομένως «η χειμερινή πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη 4% φέτος στην ΕΕ, δεν είναι πλέον ρεαλιστική», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού», ο Τζεντιλόνι είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθεί αν η αντίδραση είναι άμεση, ισχυρή και κοινή, όπως ακριβώς έγινε με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες εισέρχονται σε αυτήν την κρίση με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα εκτροχιαστεί γρήγορα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: