Πρωτοφανής επίδειξη πολιτικού αυταρχισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απέρριψε τη χρησιμότητα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων.
Κατά τη... διάρκεια της συνέντευξής του και σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική, ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τη χρησιμότητα του συμβουλίου, τις συνεδριάσεις του οποίου ζητούσε επιτακτικά το κόμμα του και ο ίδιος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Σχετικά με την απόφαση να στείλει η χώρα μας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν διαβουλεύεται ούτε ζητά τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης για τέτοιες αποφάσεις.
Παράλληλα…. ανέλυσε την απόψή του αναφέροντας «δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Δεν έχω συγκαλέσει κανένα προσωπικά, δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε, να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού»
Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν στην ΕΡΤ ότι στην Ελλάδα και σε κάθε κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή.Αυτές οι συμπεριφορές έλεγαν, συνηθίζονται σε άλλα καθεστώτα.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τόσο σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε μια κλειστή σύσκεψη τριών-τεσσάρων ατόμων , χωρίς καν να παραβρίσκονται τα μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαϊδης ανέβασε στο Twitter βίντεο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου το 2016 όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη για την ακρίβεια στο πετρέλαιο είναι "ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει ο χειμώνας". Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί οπότε μην ανησυχείτε για τους λογαριασμούς. pic.twitter.com/GhuBViYDRz
— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) March 3, 2022
«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του κ. Τσίπρα και δεν πιστεύει στην εθνική συνεννόηση» ήταν η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha.
Όπως σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής, «η εθνική συνεννόηση δεν είναι αλά καρτ και κυρίως δεν προσαρμόζεται στα κατά καιρούς συμφέροντα της Ν.Δ.».
«Ξαφνικά - προστίθεται στην ανακοίνωση - ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα κόστους στέγης στην Ελλάδα. Μάλλον θα διάβασε το άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σε κυριακάτικη εφημερίδα. Το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων δεν είναι καινούργιο για εμάς. Είναι καινούργιο μόνο για την κυβέρνηση».
Επιπροσθέτως, «έχουμε αναδείξει την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατασκευή κατοικιών, που θα μπορούσαν να δοθούν για ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έκανε η Πορτογαλία με πρόβλεψη κατασκευής 26.000 κατοικιών, η Ισπανία με 20.000 κατοικίες και η Ιταλία με 10.000 κατοικίες. Αντίθετα, είναι τέτοια η υποκρισία της κυβέρνησης στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμπεριέλαβε την ανακαίνιση 70 κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.
Όσον αφορά στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, «ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τις ευθύνες του, καθώς, ενώ οι άλλες χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αύξησε κατά 25% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο», καταλήγει.
«Αν κάτι «προσέφερε» η συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι πολύ μεγάλη ανησυχία για όλα τα κρίσιμα προβλήματα, ιδιαίτερα για την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και για τις αρνητικές συνέπειες στο λαό, ο οποίος ήδη πληρώνει βαρύ τίμημα με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, το κόστος των εξοπλισμών» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Ο κ. Μητσοτάκης, με τα γνωστά ανιστόρητα επιχειρήματα, χαρακτήρισε ως «ηθική» την εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κρύβοντας ότι είναι οι ίδιες δυνάμεις που παραβίασαν σύνορα, καλλιέργησαν λογικές αναθεωρητισμού, προκάλεσαν ανθρωπιστικές καταστροφές κι ευθύνονται, όπως και η Ρωσία, για την τραγωδία του ουκρανικού λαού.
Γι αυτό το λόγο, καμία προσδοκία δε μπορεί να υπάρχει ότι αυτοί οι «σύμμαχοι» θα στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι του «αναθεωρητισμού» της τουρκικής ηγεσίας. Αντίθετα η παραδοχή του κυρίου Μητσοτάκη, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στο πλαίσιο της συνοχής της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προκαλεί ανησυχία, αφού στρώνει το έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις και παζάρια με την Τουρκία με αμερικαΝΑΤΟϊκή παρέμβαση» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:
«Ο ελληνικός λαός δε θα πρέπει να αποδεχτεί καμία θυσία στα δικαιώματα του για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου που προκλητικά βαφτίζονται "αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας"».
Το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας τη συνέντευξη σημείωσε «Η μεγάλη είδηση που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό Alpha και τον κ. Σρόιτερ, είναι η ομολογία του κ. Μητσοτάκη ότι ακόμα και τώρα, δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με τη Βουλή, ή έστω με το δικό του υπουργικό συμβούλιο για την απόφαση η χώρα μας να διαλέξει πλευρά σε έναν μαινόμενο πόλεμο, αλλά καταφανώς αισθάνθηκε μια επείγουσα ανάγκη να προστρέξει στο μόνο θεσμό που αναγνωρίζει: τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Η Εθνική συνεννόηση; Η Δημοκρατία; Περιττές ενοχλήσεις. Πρωθυπουργός αποφασίζει, Πρωθυπουργός ανακοινώνει, από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια μόνο και μόνο για να δείξει ο κ. Μητσοτάκης στα υπερατλαντικά αφεντικά του ότι “παίρνει πρωτοβουλίες” πριν καν του το ζητήσουν, και προειδοποιώντας θρασύτατα τους πολίτες ότι “θα υπάρξουν συνέπειες”, αμελώντας να προσθέσει ότι δεν είναι αυτός που θα τις πληρώσει. Σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η χώρα έχει την ατυχία να έχει έναν επικίνδυνο Πρωθυπουργό. Είναι πλέον θέμα στοιχειώδους αυτοάμυνας της χώρας να απαλλαγεί από το θανάσιμο εναγκαλισμό της “Μητσοτάκης Α.Ε.” με ό, τι έχει απομείνει ακόμα από τους θεσμούς».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου