Τη λογική του πολιτικού σουέλ ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη. Εχει ανέβει πάνω στο κύμα δυσαρέσκειας ιδιαίτερα ευάλωτων νοικοκυριών κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πορεύεται. Επιδιώκοντας να αυξήσει τη... δυναμική της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης του ΚΙΝΑΛ ως ρεαλιστικής εναλλακτικής πολιτικής για τη χώρα, «χτυπά» συνεχώς τη ΝΔ για τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης αλλά και εν γένει των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οπως φαίνεται, η νέα ηγεσία αρχίζει να ξεδιπλώνει το σχέδιο ενίσχυσής της, εκ παραλλήλου με τη διεύρυνση της επιρροής της παράταξης, έχοντας κάνει προεργασία στη βάση της τακτικής …μυρμηγκιού που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Με τη συμβολή στελεχών που διατηρούν ισχυρό οργανωτικό αποτύπωμα σε όλη την Ελλάδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει αθόρυβα να ενδυναμώσει τη θέση του στον κομματικό μηχανισμό. Η συστηματική επαφή του με τον κόσμο στην περιφέρεια, που ξεκίνησε την εποχή της διεκδίκηση της ηγεσίας, εδραιώνεται με τις περιοδείες για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προβάλλει μετ΄επιτάσεως τη λαϊκή συμμετοχή μέσω αυτοοργάνωσης μελών και φίλων. Είναι ένας σχεδιασμός που έχει γίνει από καιρό και τώρα υλοποιείται. Παράλληλα, αξιοποιεί την ευρωβουλευτική ιδιότητα για να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σαν τον σοσιαλδημοκρατικό πόλο στην Ελλάδα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο επιρροής του.
Σε αυτή τη διαδρομή, δεν έχει προσώρας ηχηρές αντιδράσεις από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, από όλες τις τάσεις, παρά τις αιχμές που ενίοτε διατυπώνουν ορισμένοι, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, με μετριοπάθεια στη διακριτική του διαφοροποίηση ως προς την αντίληψη για την σύνδεση κόμματος-κοινωνίας έστειλε μήνυμα μέσω των ερτζιανών (ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5-23.3.2022) -που περισσότερο μοιάζει με επισήμανση για τα επόμενα βήματα-, ότι το ψηφιακό κόμμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ζωντανή επαφή με τους ανθρώπους για ζητήματα ανατιμήσεων, ακρίβειας, προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Ολα τα στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους, μια και οι εκλογές, είτε με πρόωρη προσφυγή είτε με όρους κυβερνητικής λήξης τετραετίας, δίνουν το ρυθμό ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν προβληματισμό. Ακόμη και οι συνυποψήφιοι του Νίκου Ανδρουλάκη στην εσωκομματική προεδρική μάχη (Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος), αλλά και στελέχη γύρω τους, δρουν θέλοντας, εκτός άλλων, να αυξήσουν τις παρεμβάσεις τους ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους την ώρα της κάλπης. Αλλωστε, στις περιφέρειες όπου θα κατέλθουν έχουν να αντιμετωπίσουν και νέες υποψηφιότητες που θα προκύψουν από το σαφάρι πολιτικών ταλέντων της Επιτροπής Ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη. Κι αυτό παρά το ότι στη σύνθεση της επιτροπής Αργύρη μετέχουν για να …κρατούν το εσωκομματικό ίσο, στελέχη που εκπροσωπούν τους κορυφαίους των τάσεων της Χαριλάου Τρικούπη. Στην εμπροσθοφυλακή των παρεμβάσεων στη βουλή παραμένουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης , η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής και υπεύθυνος αυτοοργάνωσης Απόστολος Πάνας.
Πάντως, σημαντική αναμένεται η συμβολή του πρώην υπουργού, οικονομολόγου και πανεπιστημιακού Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος , λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο In social, δεξαμενή σκέψης (think tank) του ΚΙΝΑΛ, θα βρεθεί στην Λισαβόνα δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις (Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022) με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό και επικεφαλής του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Antonio Costa, αλλά και με υπουργούς της κυβέρνησης. Παράλληλα, στην αντιπροσωπεία της Πορτογαλίας συμμετέχουν ανερχόμενα στελέχη και πρόσωπα με επιστημονική κατάρτιση που αναμένεται να έχουν ευρύτερο ρόλο στο ΚΙΝΑΛ (Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΜΠ και Γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καραμανώλης, Υπεύθυνος για την Ψηφιοποίηση, Στεφανία Μουρελάτου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και Νίκος Παπάζογλου, συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη για ζητήματα κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών ο οποίος έχει θητεία στις Βρυξέλλες). Μένει μετέωρη η φημολογία που διασπείρεται περί υπόγειων προσπαθειών του ΚΙΝΑΛ για σταδιακή απομάκρυσνη από τους κόλπους της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών τον “παρατηρητή” Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, συστρατεύεται πιο δυναμικά δίπλα στο Νίκο Ανδρουλάκη για να συμβάλει στη διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ και η «Πρωτοβουλία για την σοσιαλδημοκρατική ανανέωση», η λεγόμενη τρίτη συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ (δίπλα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ). Την Πρωτοβουλία συναπαρτίζουν η «Ανανεωτική Αριστερά», οι Κινήσεις πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη που προέρχονται από το Ποτάμι. Μάλιστα, η «Ανανεωτική Αριστερά», σε συνεδρίασή της προ ημερών , ενόψει και του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ (20-22 Μαΐου 2022), αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι θα εργαστεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο για την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, «με βάση την στρατηγική μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης απέναντι στους φορείς του σημερινού δικομματισμού, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (20.3.2022), αναφέρθηκε στη συμβολή των στελεχών του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και στις δυνάμεις που δεν ανήκουν στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ .
Στη συνεδρίαση της «Ανανεωτικής Αριστεράς» (21.3.2022) αποφασίστηκε επίσης διευρυνθεί η Γραμματεία της με τον Γιώργο Σιακαντάρη, τον Ρικάρντο Χέιρ και τον Μανώλη Βελεγράκη, ο οποίος μετέχει μαζί με τον Γιώργο Γιάνναρο και τον Θόδωρο Μαργαρίτη στην τριμελή ομάδα διαχείρισης διαδικασιών της Πρωτοβουλίας για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση.
Την ίδια ώρα, πάντως, δεν σταματά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προβάλλει την ανάγκη εθνικών συναινέσεων. Η πιο πρόσφατη έγινε, μέρες εθνικού εορτασμού. Σε εκδήλωση του κύκλου Ιδεών στις 23 Μαρτίου 2022, συζήτησε με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ Αριστείδη Χατζή (συγγραφέα του βιβλίου «Ο Ενδοξότερος Αγώνας»), αναζητώντας στις βασικές στρατηγικές επιλογές της επανάστασης του 1821 απαντήσεις στα γεωπολιτικά διλήμματα και προκλήσεις του 2022 με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, την επόμενη μέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (σε συνέντευξη στο ρ/σ Σκάι-24.3.2022), έκανε μια ανάλυση για την ανάγκη υπέρβασης των όρων με τους οποίους γίνεται ο πολιτικός διάλογος, επισημαίνοντας τις νέες προκλήσεις, λόγω του πολέμου, των ανατιμήσεων, της ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι έκανε ιστορική υπόμνηση στην εποχή του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου όταν συνυπήρχε η ισπανική γρίπη και ο πρώτος Μεγάλος Πόλεμος ενώ σημείωσε ότι «τώρα έχουμε συνύπαρξη πανδημίας η οποία ανακυκλώνεται, δεν έχει τελειώσει, άλλο τι νομίζουμε ή τι λέμε εμείς, καθόλου δεν έχει τελειώσει, και ενός νέου ψυχρού πολέμου, με θερμές εκδηλώσεις και με μία απειλή πυρηνικού πολέμου». Ετσι, προπαγανδίζοντας την ανάγκη συμπίεσης του κομματικού ανταγωνισμού, κατέληξε ότι η συζήτηση στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού δημόσιου λόγου είναι κατώτερη και μικρότερη των περιστάσεων. Σημείωσε ότι πρέπει «συσπειρωμένοι με όρους εθνικούς, με όρους ευρωπαϊκούς, με όρους δυτικούς, να προστατεύσουμε ένα κεκτημένο το οποίο έχει τεράστια ιστορική και αξιακή σημασία». Δεν είναι τυχαίο ότι είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτική, πρέπει να έχει μία καθαρή ταυτότητα, είναι μία χώρα ευρωπαϊκή, είναι μία χώρα Νατοϊκή, είναι μία χώρα που υπάρχει έχοντας ένα κεκτημένο φιλελεύθερης δημοκρατίας και κράτους δικαίου που δεν μπορεί κανείς να το υποτιμήσει». Σχεδόν πανηγυρικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχαίρει ότι περιορίστηκαν τα σενάρια εκλογικού νόμου και πρόωρων εκλογών, θεωρώντας μάλιστα ότι οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν «μετά λόγου γνώσεως» και ότι είναι «δεσμευτικές»…
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου