3.3.22

Ο Σταϊκούρας μας προετοιμάζει για νέο σοκ ανατιμήσεων...


Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η κυβέρνηση, καθότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδιαιτέρως ανήσυχος εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την ώρα που ο πληθωρισμός σημειώνει νέο ρεκόρ τον... Φεβρουάριο (6,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat).

Όπως τόνισε χθες ο κ. Σταϊκούρας, «η εισβολή θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική. Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης, προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται».

Νέο ρεκόρ ανατιμήσεων

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή που χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 6,3%, από το 5,5% που ήταν τον Ιανουάριο, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat.

Πρόκειται για εντυπωσιακή νέα άνοδο των πληθωριστικών τάσεων στην Ελλάδα, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στα μέσα του τρέχοντος Μαρτίου. Βάσει του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2%, σημειώνοντας ρεκόρ 25 ετών. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν ακόμη και 7%, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Αυτό, βεβαίως, σημαίνει πρακτικά, ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά και αγαθά και προϊόντα θα συνεχίσουν να σαρώνουν την ελληνική αγορά και τις τσέπες των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κόστος σε τουρισμό και δανεισμό

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο, και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις», για να συμπληρώσει πως «θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες, όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί το τι θα αποφασίσει η Κομισιόν και για τα δημοσιονομικά του 2023, αν και μέχρι τότε θα...κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε», για να προσθέσει πως η Ελλάδα εμφάνισε σημαντικό έλλειμμα το 2021, λόγω δαπανών για την πανδημία , σημειώνοντας ότι θα πρέπει σιγά σιγά να οδηγηθούμε στη σταθερότητα, κάτι που «όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Χθες, η Κομισιόν εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω σταδιακής και υψηλής ποιότητας δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω της οικονομικής ανάπτυξης», αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύει η ρήτρα διαφυγής και το 2023, αν και θα υπάρξει επικαιροποίηση τον Μάιο...

Γιάννης Αγουρίδης

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: