Κλίμα έντονου προβληματισμού και ηττοπάθειας έχει κυριεύσει το γαλάζιο οικοδόμημα μετά το τσουνάμι των κοινωνικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η κυβερνητική διαχείριση στο πεδίο... της ακρίβειας. Το σενάριο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου έχει αποσυρθεί στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό τον φόβο της αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε χωρίς επιστροφές ότι όταν κάποιος δεν βγάζει οικονομικά τον μήνα, σε αυτή την περίοδο αναταραχής, θα θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση.
Στο φόντο δε της δημοσκοπικής φθοράς που καταγράφεται για τη Ν.Δ. ο στόχος της αυτοδυναμίας στις μεθεπόμενες εκλογές θεωρείται σχεδόν άπιαστος. Υπό αυτό το πρίσμα, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μαξίμου έχει τεθεί το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά τις χθεσινές διαψεύσεις του Γιάννη Οικονόμου. Ο πρωθυπουργός δεν φέρεται να έχει απορρίψει την εισήγηση συνεργατών του να προβλεφθεί έξτρα μπόνους -ενδεχομένως δέκα εδρών- με αποκλειστικό κριτήριο τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.
Οι θιασώτες της νέας εκλογικής ρύθμισης επικαλούνται την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στις νέες συνθήκες οικονομικής-γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Δεν λείπουν εντούτοις οι πιο σκεπτικοί -στο στενό κυβερνητικό επιτελείο- που προειδοποιούν ότι μια αλλαγή του εκλογικού νόμου θα εκληφθεί ως τυχοδιωκτική κίνηση και θα αναδειχθεί σε μπούμερανκ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης στις 12 Φεβρουαρίου δήλωνε ότι «έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ πως θα κερδίσουμε τις εκλογές».
Η υποχώρηση, επιπλέον, των σεναρίων για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία τους επόμενους μήνες αφήνει χώρο σε συζητήσεις και για ανασχηματισμό. Η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, αν και εφόσον δρομολογηθεί, θα περιλαμβάνει περισσότερα μέλη της Κ.Ο. προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συσπείρωση ενόψει πιθανών εκλογών το φθινόπωρο.
Δυσοίωνα ευρωπαϊκά μηνύματα
Τον κλοιό γύρω από τη Ν.Δ. σφίγγουν τα δυσοίωνα μηνύματα από το ευρωπαϊκό μέτωπο. Οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τείχος που ορθώνει ο ευρωπαϊκός Βορράς στο αίτημα του Νότου για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου. Ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε χθες ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση.
Στην κυβέρνηση αποδίδουν στις ευρωπαϊκές συστάσεις για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας την ατολμία-απροθυμία για λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης, όπως τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αξίωσε ευρωπαϊκή παρέμβαση και για την πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας. Σημειώνεται ωστόσο ότι ακόμα και στις τάξεις του κόμματος εντείνεται το αίτημα για ανάληψη εγχώριων πρωτοβουλιών που θα φρενάρουν την αισχροκέρδεια. Κοινοβουλευτικά στελέχη διερωτώνται μάλιστα για τους λόγους που δεν ενεργοποιούνται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αντιμετώπιση των καρτέλ.
Ευρεία διαφωνία στην αλλαγή αμυντικού δόγματος
Ψυχρολουσία προκαλούν στους ενοίκους του Μαξίμου τα δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν την κάθετη αντίθεση των πολιτών στους χειρισμούς στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, το 67% διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει «στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία, έναντι 22% που έχει διαφορετική γνώμη. Επίσης, το 65% τονίζει ότι το συμφέρον της Ελλάδας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι να κρατήσει ουδέτερη στάση, το 26% θεωρεί ότι πρέπει να πάρει το μέρος της Ουκρανίας και το 3% το μέρος της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι στις τάξεις της κυβέρνησης κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση» της κυβέρνησης -όπως σημείωναν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες- θα τύγχανε ευρείας αποδοχής από τους κεντρογενείς ψηφοφόρους. Οι πιο παρατηρητικοί είχαν δε κυκλώσει τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη πρόσφατα στη Βουλή σε ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ελευθέριου Βενιζέλου που αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση «του δυτικού προσανατολισμού της χώρας με συνέπεια και υπευθυνότητα».
Παράλληλα, με μεγάλο προβληματισμό προσεγγίζουν στην κυβέρνηση το εύρημα στον Σφυγμό Μαρτίου της Prorata που αποτυπώνει ότι το φαινόμενο της ακρίβειας βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών με 58%. Πρόκειται για ποσοστό αύξησης 31% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας. Ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας με 31%...
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου