Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με την κρατική βοήθεια των 13 ευρώ να τα βγάλουν πέρα με το κόστος ζωής θα πρέπει να έχουν το μυαλό τους στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εταιρείες ενέργειας και σε όσα αποφεύγει να κάνει για να τις ελέγξει.
Υπάρχουν δύο πράγματα που... επιβάλλεται να γίνουν. Πρώτον, να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη της ενέργειας. Και, δεύτερον, να υπάρξει πλαφόν στους λογαριασμούς του ρεύματος, ώστε να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι καταναλωτές.
Και τα δύο αποτελούν συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, ενώ πολλές χώρες τα έχουν υιοθετήσει ήδη. Στην Ελλάδα, ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι εταιρείες ενέργειας παρουσιάζουν υπερβάλλον κέρδος, προκαλώντας σοβαρές απορίες.
Χθες επανήλθε, λέγοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες (προφανώς δεν βιάζεται) θα εξεταστεί πώς πάνε τα οικονομικά των εταιρειών αυτών, οπότε το αν όντως παρουσιάζουν απροσδόκητα κέρδη, μένει να αποδειχτεί. Με μια τέτοια δήλωση δημιουργείται ισχυρότατη αίσθηση ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στις εταιρείες και κερδίζει χρόνο για λογαριασμό τους, αντί να λειτουργεί, ως όφειλε, υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος.
Και φυσικά κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ούτε ότι η κυβέρνηση θα εντοπίσει όντως υπερκερδοφορία ούτε ότι θα κάνει κάτι για να την περιορίσει. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Ο κόσμος που βασανίζεται από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία πρέπει να κάνει και αυτός τις δικές του...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου