6.3.22

Μπαράζ νέων επαφών στη σκιά του ρωσικού σφυροκοπήματος...



Προσπάθειες να μπει ξανά σε ράγες η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον διεθνή διπλωματικό παράγοντα να μπαίνει σε κίνηση για δεύτερη ημέρα. 

Την ώρα που η κατάσταση σε σχέση με την ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός για εκκένωση της Μαριούπολης παραμένει ρευστή, το... Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο διπλωματικές κινήσεις με τα αποτελέσματά τους να παραμένουν στον αέρα.

Μετά τις χθεσινές επαφές ο Γερμανός καγκελάριος θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να την ενημερώσει για τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ναφτάλι Μπένετ βρέθηκε το Σάββατο, υπό απόλυτη μυστικότητα, στη Μόσχα όπου είχε επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού φέρεται να είναι σε γνώση ΗΠΑ και Γαλλίας. 

Η κυρία φον ντερ Λάιεν βρισκόταν χθες Σάββατο στη Μαδρίτη, για συνομιλίες με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η συζήτησή τους ήταν επίσης κατά μεγάλο μέρος της αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Μέσα στη νύχτα το Βερολίνο έδωσε ενημέρωση για τη συνάντηση Σολτς – Μπένετ αναφέροντας «στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα». 

Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με τη σειρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε νέα συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. 

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στην Ανατολική Ευρώπη και χθες, μετά την Πολωνία, βρέθηκε στη Μολδαβία εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα που έχει κατακλυστεί από το κύμα των προσφύγων εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και φοβάται ότι θα είναι το επόμενο κράτος που θα βρεθεί αντιμέτωπο με απειλή επέμβασης της Ρωσίας.

Ο Πούτιν μιλά με τον Ερντογάν

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η σημερινή συνομιλία που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να επισημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επαναλάβει την προθυμία του να φιλοξενήσει η Άγκυρα συνομιλίες των δύο πλευρών. 

«Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: Τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που έχει με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Γι’αυτό είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: