14.3.22

Θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς...


Γύρο τηλεφωνικών επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της...συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα το απόγευμα και αύριο, Τρίτη.

Η αποκωδικοποίηση της συνάντησης
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, το χθεσινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κύλησε σε σαφέστατα καλύτερο κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις.

Ουσιαστικά έγινε μια προσπάθεια η συζήτηση να επικεντρωθεί στα σημεία που ενώνουν τις δύο χώρες και όχι στα θέματα  που πυροδοτούν διαφωνίες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει διαφορετική οπτική σε θέματα πρώτης γραμμής, ωστόσο οι διαφωνίες αυτές δεν επισκίασαν τη συνάντηση.

Για σχεδόν δύο ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν την ευκαιρία να  ανταλλάξουν απόψεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων βασική θέση είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το κεντρικό μήνυμα ήταν πως παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι διμερείς σχέσεις να βελτιωθούν.

Μάλιστα οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι σε σχέση με τη ρητορική που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες. Η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της, ωστόσο  φαίνεται πως σε αυτή τη φάση θέλει να δώσει έδαφος στην θετική  ατζέντα με αιχμή την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Η συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δύο πλευρών. Η αίσθηση που υπάρχει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: