Να θολώσουν τα νερά αναφορικά με τη διαδικασία με την οποία ελήφθη η απόφαση για την αποστολή δύο C-130 με 40 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία επιχειρούν οι ένοικοι του Μαξίμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οχυρώθηκε πίσω από την αναφορά ότι η στάση της χώρας μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τους λόγους που δεν... ενημερώθηκαν τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, ακόμα και εντός της Κ.Ο. υπάρχει προβληματισμός για το περιεχόμενο της απόφασης που σηματοδοτεί την ενεργό εμπλοκή, για πρώτη φορά, της Ελλάδας σε ένοπλη στρατιωτική σύγκρουση. Εξηγήσεις καλείται να δώσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Ο Γ. Οικονόμου επιχείρησε να υποβαθμίσει, σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, την απουσία του Νίκου Δένδια από την προχθεσινή σύσκεψη. Αρχικά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» και στη συνέχεια επιδίωξε να ταυτίσει με «ιστορίες για αγρίους» τα σενάρια περί δυσαρέσκειας του υπουργού Εξωτερικών για το περιερχόμενο της απόφασης. Αρκέστηκε στην αναφορά ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το τοπίο.
Ούτως ή άλλως, οι εξηγήσεις που επιχειρούσαν να δώσουν κυβερνητικοί κύκλοι για τη μη παρουσία του Ν. Δένδια προχθές στο Μαξίμου δεν ήχησαν πειστικά ούτε στ’ αυτιά αρκετών γαλάζιων βουλευτών. Όπως σημείωναν, εκείνη την ώρα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο γενικό προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωσταλένο, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση με θέμα την ελληνική ομογένεια!
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα -που διαδέχθηκε την Ελένη Σουρανή ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού-, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
O Γ. Οικονόμου επιδόθηκε δε και σε νέους ελιγμούς σε σχέση με την προχθεσινή διαδικασία στο Μαξίμου. Ισχυρίστηκε πως δεν προβλέπεται πουθενά η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού. Ανέφερε όμως ταυτόχρονα ότι το ΚΥΣΕΑ είχε εξουσιοδοτήσει τους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός, να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αποστολή του υλικού αυτού.
Παράθυρο ενεργότερης εμπλοκής
Περισσότερα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης πρόσθεσε η απάντηση του Γ. Οικονόμου στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί το αίτημα να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το παράθυρο μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας λέγοντας ότι «είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας». Ήδη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει από το Σάββατο στον Πρόεδρο της Ουκρανίας ότι η Ελλάδα «είναι σε ετοιμότητα να παράσχει βοήθεια σε τομείς που θα της ζητηθεί.
Η ουκρανική κρίση ως άλλοθι
Ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τις υπαρκτές οικονομικές επιπτώσεις της στρατιωτικής εισβολής για την άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε μέτρα-αναχώματα κατά της ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός, σ’ αυτό το πλαίσιο, ποντάρει σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση που θα αφορά:
- Τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..
- Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση για μια σειρά από δαπάνες - ενεργειακές ενδεχομένως και αμυντικές...
Κώστας Σαββόπουλος
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.