Σε... «ψυχολογικούς λόγους» και όχι στην ακρίβεια και την ανέχεια των πολιτών αποδίδει ο Αδωνις Γεωργιάδης τη μείωση της κατανάλωσης. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε (ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα») ότι η μείωση αυτή δεν θα φέρει μεγαλύτερη κατανάλωση και αύξηση εσόδων, φτάνοντας στο... σημείο να πει πως οι οικονομολόγοι που το υποστηρίζουν «κάνουν λάθος, γιατί η μείωση της κατανάλωσης οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους. Οταν ακούς για πόλεμο κάθε μέρα στα κανάλια, σε όλο τον πλανήτη, η κατανάλωση πέφτει. Γιατί τι κάνει ο άλλος; Μαζεύεται».
Και όταν ρωτήθηκε αν ο πολίτης δεν βάζει βενζίνη και δεν παίρνει πετρέλαιο θέρμανσης για ψυχολογικούς λόγους ή επειδή είναι ακριβά, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε πως «η οικονομία είναι ψυχολογία», ενώ ισχυρίστηκε ακόμα ότι «δεν κρυώνει ο κόσμος. Σήμερα η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι τριπλάσια της εποχής ΣΥΡΙΖΑ».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχολίασε ότι «ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να καταρρίπτει κάθε ρεσιτάλ χυδαιότητας και αναισθησίας. Οι πολίτες δεν μπορούν να ζεσταθούν, να βάλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους, να αγοράσουν έστω και τα βασικά είδη διατροφής από την έκρηξη της αισχροκέρδειας και την αδράνεια Μητσοτάκη, αλλά ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως οι πολίτες δεν κρυώνουν και πως απλά μειώνουν την κατανάλωση… για “ψυχολογικούς λόγους”», προσθέτοντας ότι «συμπεραίνουμε πως ο κ. Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες ώς και 0 βαθμούς δεν κατάλαβε κρύο και υποθέτουμε ότι δεν είχε κανέναν “ψυχολογικό”, αλλά και οικονομικό λόγο να μειώσει την κατανάλωση».
Η δημοσκόπηση
Την ίδια ώρα και όσο η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας, μία δημοσκόπηση της Public Issue έρχεται να καταγράψει τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, το 68% απαντά ότι αισθάνεται δυσαρεστημένο από τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο ζήτημα της Ουκρανίας και μόλις το 29% δηλώνει ικανοποιημένο. Επιπλέον το 67% διαφωνεί με την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και μόλις το 22% συμφωνεί, ενώ το 91% συμφωνεί με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το μέγαρο Μαξίμου θέλησε χθες να ξανακλείσει το θέμα της νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου για την πιο εύκολη επίτευξη αυτοδυναμίας, που συνεχώς το τελευταίο διάστημα ανοιγοκλείνει με κυβερνητικές διαρροές. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων στη ζωή των πολιτών», αφήνοντας βέβαια έτσι και το περιθώριο να την απασχολεί σε μια... άλλη στιγμή.
Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές έκοβαν τη σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου». Σε κάθε περίπτωση, μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου -πέραν της προφανούς μικροκομματικής εργαλειοποίησής του– θα ισοδυναμεί με ομολογία ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πιάσει αυτοδυναμία, αλλά και με παραδοχή αποτυχίας για τον εκλογικό νόμο που η κυβέρνηση ψήφισε...
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου