13.3.22

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου»...



Η Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής επίθεσης εναντίον της πόλης Ποπάσνα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία...

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει την επίθεση αυτή, όμως δεν είπε εάν η Ουκρανία διαθέτει απτές αποδείξεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει επαληθεύσει τις δηλώσεις της.

«Ο βομβαρδισμός μιας πόλης από τους Ρώσους επιτιθέμενους με αυτά τα όπλα συνιστά ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, βάσει της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η αξιωματούχος σε μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.

«Τελειώνουν τα τρόφιμα και το νερό στη Μαριούπολη»

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, όπως προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram. «Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Ανθρωπιστικές διαδρομές

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σημερινό του βίντεο. «Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Ρωσία: Δεσμευμένα τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα

Περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ στην εκπομπή «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν» του κρατικού τηλεοπτικού δελτίου «Ρωσία-1».

«Είναι περίπου τα μισά αυτών των αποθεμάτων, που διαθέταμε. Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι περίπου 640 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου τα 300 δισ. των αποθεμάτων τώρα βρίσκονται σε κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι μέρος των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.

Ο Ρώσος υπουργός ισχυρίστηκε πως «στην Κίνα ασκούνται δυτικές πιέσεις» για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, «ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ' εκείνα τα αποθέματα» σε γουάν, «αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ' όλ' αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία, που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες, που οι δυτικές αγορές κλείνουν».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι «έχουν παρουσιαστεί προβλήματα εκτέλεσης υποχρεώσεών μας, μεταξύ άλλων και πληρωμές έναντι χρέους», γι' αυτό και «τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουμε σε χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν μη φιλικά τη Ρωσική Ομοσπονδία και επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς στη χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ειδικά αυτές τις χώρες θα πληρώνουμε τα χρέη στο ισοδύναμό τους σε ρούβλια».

Πηγες Reuters, Telegram, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: