Tο συνονθύλευμα τροπολογιών και διατάξεων που βαφτίστηκαν νομοσχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς κ.λπ. επέλεξε πληθώρα υπουργών, προκειμένου ο καθένας από αυτούς να στριμώξει... εκεί τις δικές του χαριστικές, πελατειακές και ρουσφετολογικές διατάξεις με τη σκέψη (και) στις επόμενες εκλογές. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει εδώ και η επιτομή της «καλής» νομοθέτησης, δηλαδή οι νυχτερινές τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς.
Με τις υπογραφές πέντε υπουργών, μεταξύ αυτών και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, κατατέθηκε η τροπολογία αποκλειστικά για τις εφημερίδες και τα έντυπα, που στο εξής θα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο και υπό την απειλή προστίμων. Με δυο λόγια, η τροπολογία που αλλάζει τους ισχύοντες νόμους και για την οποία δεν προηγήθηκε όχι απλώς διάλογος, αλλά ούτε καν ενημέρωση, προβλέπει ότι στο εξής όποια εφημερίδα ή έντυπο δεν έχει διευθυντή και διευθυντή σύνταξης που να είναι μέλη των επαγγελματικών σωματείων, θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο θα επιβάλλει το ΕΣΡ. Εάν η εφημερίδα ή το έντυπο εκδίδεται από εταιρεία, θα πρέπει να αναγράφεται ο εταίρος ή ο μέτοχος που κατέχει το 50%. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόστιμο άλλα 10.000 ευρώ από το ΕΣΡ. Η είσπραξη των προστίμων θα γίνεται με απευθείας παρακράτηση του ποσού από το πρακτορείο διανομής Τύπου και μάλιστα θα προηγείται κάθε άλλη απαίτησης τρίτων. Κι όλα αυτά θα ισχύουν αποκλειστικά για τον έντυπο Τύπο.
Η κυβέρνηση σε μόνο μία τροπολογία παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος:
Αρ. 14: Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται. Στις παραγράφους του άρθρου ορίζεται το πώς προστατεύεται από τη δικαιοσύνη ένας πολίτης σε βάρος του οποίου υπήρξαν συκοφαντικά δημοσιεύματα.
Αρ.15: Oι προστατευτικές για τον Τύπο διατάξεις του προηγούμενου άρθρου δεν εφαρμόζονται στον κινηματογράφο, τη φωνογραφία, τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο μετάδοσης λόγου ή παράστασης. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. O έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει.
Η τροπολογία επίσης ακυρώνει το νομικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρείες και σε καμιά περίπτωση (καλώς ή κακώς) δεν μπορεί μια ενδεχόμενη οικονομική ποινή/πρόστιμο στην εταιρεία να επιβαρύνει τις προσωπικές περιουσίες των μετόχων.
Ο Γ. Οικονόμου όπως και ο Μ. Βορίδης έσπευσαν να εξηγήσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας και προφανώς η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό θα μας προστατεύσει από τις κακόβουλες δημοσιεύσεις. Ο κ. Οικονόμου υποσχέθηκε ότι σύντομα θα γίνουν ρυθμίσεις και για την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά δεν εξήγησε την τόση νυχτερινή βιασύνη για τις εφημερίδες, χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος, όπως επισήμαναν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δεν είπε λέξη ο υπουργός, αλλά ούτε και ο κ. Βορίδης, για την ξαφνική εμπλοκή του ΕΣΡ με τον Τύπο. Όλες δε τις αντιρρήσεις τις απέδωσε στην... καχυποψία του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη δικαιολογία ότι έντυπα τύπου «Μακελειό» θα τιμωρηθούν για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μια οριζόντια διάταξη -όπως εύστοχα επισήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης- που πιθανότατα θα λογοκρίνει αύριο κάθε αντιπολιτευτική φωνή στον Τύπο. Τα κανάλια εξάλλου τα έχει στο τσεπάκι της, φροντίζοντας με εξυπηρετήσεις, παροχές και νόμους τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους. Όσο κι αν στα λόγια διαβεβαιώνει ο κ. Οικονόμου για το αντίθετο, η ρύθμιση είναι σαφής. Ποιος εξάλλου μπορεί να πιστέψει ότι κάπου στο μέλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υποχρεώσει τους μεγαλομετόχους των καναλιών να πληρώσουν πρόστιμα από τις δικές τους προσωπικές περιουσίες; Γιατί τότε μαύρο φίδι που τους έφαγε τους αρίστους...
Aντα Ψαρρά, Δημήτρης Κανελλόπουλος
"Εφημερίδα των Συντακτών"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου