11.3.22

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή μετά το αδιέξοδο της Αττάλειας...


Οι άκαρπες διαπραγματεύσεις που είχαν χθες στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έδειξαν ότι υπάρχει ακόμα μακρύς και βασανιστικός δρόμος για την ειρήνη. 

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να είναι ακόμα μακριά από μία συμφωνία, αφού οι... απαιτήσεις της Μόσχας είναι επονείδιστες για να τις δεχθεί η Ουκρανία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Και φαίνεται επίσης ότι το Κρεμλίνο, παρά τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησε στο πεδίο, αλλά και τη διεθνή απομόνωση και τις κυρώσεις για τα όσα κάνει στην Ουκρανία, συνεχίζει απτόητο τις εφιαλτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Είναι εμφανές από τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις, ότι η ρωσική πλευρά θέλει να επιβάλει με τα όπλα τους όρους της σε μία συνθηκολόγηση, όσο τίμημα και να πληρώσει για τούτο, καθώς βλέπει ότι η στρατιωτική βοήθεια, που διαρκώς και εναγωνίως ζητά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τη Δύση δεν παρέχεται στην Ουκρανία, ώστε να αλλάξουν οι συντριπτικοί συσχετισμοί δυνάμεων που διαθέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έτσι η ρωσική στρατιωτική εισβολή περνά σε μία πιο άγρια φάση, καθώς ο άμεσος στόχος πλέον της Μόσχας είναι η κατάκτηση του Κιέβου, το οποίο πολιορκείται τουλάχιστον από τρεις πλευρές, απ’ όλο και πιο κοντά, την ώρα που σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως τη Μαριούπολη, εξελίσσεται ένα ατέλειωτο ανθρωπιστικό δράμα, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των σκληρών μαχών, που μαίνονται.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, ενώ και η ίδια η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυμα της χρεοκοπίας, δεχόμενη έτσι ασφυκτικές πιέσεις να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να αναζητήσει λύση μέσα από διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Τις τελευταίες ώρες έχει ενσκήψει για τα καλά και ο πυρηνικός φόβος, με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, να δηλώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε μαζί τους στην Αττάλεια την Πέμπτη!

Το ναυάγιο της Αττάλειας

Ανεξάρτητα από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αν και η αισιοδοξία ήταν εξ αρχής συγκρατημένη, η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα, εξελίχθηκε σε ένα διάλογο κωφών. Δεν υπήρξε ούτε συμφωνία εκεχειρίας για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις, αφού δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης.

Ο Κουλέμπα επέκρινε τη ρωσική πλευρά ότι παραμένει αδιάλλακτη. Κι αφού δεν προχώρησε καν η συζήτηση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, όλα τα υπόλοιπα ήταν προδιαγεγραμμένο να φτάσουν σε αδιέξοδο.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ουσιαστικά η ουκρανική κρίση. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε πότε και με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: