2.3.22

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση της Κουμουνδούρου...


...για τη συζήτηση στη Βουλή...

Στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα καθόρισε την εξέλιξη της συζήτησης καθώς αφαίρεσε επιχειρηματολογία από τον... πρωθυπουργό και συγχρόνως κατέδειξε την διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη ήταν αρκετούς τόνους πιο κάτω σε ένταση σε σχέση με την πρώτη του παρέμβαση-κάτι που παρατήρησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- κι αυτό διότι όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου οι ξεκάθαρες θέσεις που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για την κατάσταση με την Ουκρανία στέρησαν τη δυνατότητα από τον πρωθυπουργό να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του περί ρωσόφιλων.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η απερίφραστη και χωρίς αστερίσκους καταδίκη της εισβολής της ρωσικής ομοσπονδίας από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και η ξεκάθαρη τοποθέτησή του πως «οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι ορθό διπλωματικό εργαλείο και ορθώς συμμετέχουμε σε αυτές», αλλά και η θέση πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοσκοπός είναι η ειρήνη, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον πρωθυπουργό να επικρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τηρεί «ίσες αποστάσεις» από τον «θύτη» και το «θύμα», κάτι που υπαινίχθηκε στην αρχική του ομιλία.

Τονίζουν μάλιστα πως μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως οι παγκόσμιες εξελίξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε ως χώρα έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία- στο πιο υψηλό επίπεδο- με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διασαφηνίσει ότι δεν αποκλείει το διάλογο με τον Ερντογάν, ούτε την προοπτική μίας συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός χωρίς να προκληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε να εξηγήσει ενώπιον του Σώματος αναφορικά με την κριτική που τού ασκήθηκε για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία (μονομερώς) ότι έχει αρμονική σχέση με τους υπουργούς του, ανάμεσά του κι ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Δένδιας που απουσίαζε από την κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου. 

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Δένδιας παίρνοντας αργότερα το λόγο επιβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι πράγματι δεν υπήρξε αναφορά στο πρόσωπό του από τον ίδιο παρά μόνο σε μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «όταν ο υπουργός των Εξωτερικών διαφωνεί με τον πρωθυπουργό, τότε ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει».

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους και για το κλείσιμο της δευτερολογίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν απαντώντας στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη πως «είμαστε κι εμείς Δύση» σχολίασε πως η Ελλάδα είναι και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. 

Δεν είμαστε κι εμείς Δύση, είμαστε η Κοιτίδα του δυτικού και οικουμενικού πολιτισμού και το πού ανήκουμε έχει εδώ και δεκαετίες κριθεί οριστικά: Ανήκουμε στους Ελληνες. Για να καταλήξει με τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου πως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κι αυτό είναι οριστικό και αμετάβλητο...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: