Στις αρχές του ΄21, η υπεραιμία της…καλά πληροφορημένης δημοσιογραφίας έβλεπε πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Τι κι αν κάλπαζε ο Κόβιντ και η Οικονομία προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της;
Τον χαβά τους οι «πληροφορημένοι»: επίκεινται εκλογές. Επειδή ο Μητσοτάκης είχε προβεί σε ανασχηματισμό… «εκλογικής ετοιμότητος»(!) και επειδή... η ΝΔ προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ με αξιοσημείωτη διαφορά.
Οι «πληροφορίες» δεν επαληθεύτηκαν. Ούτε οι προβλέψεις των επαϊόντων. Όμως τα χωρατά περί πρόωρων εκλογών συνεχίστηκαν. Οι…πληροφορίες και οι δήθεν ενδείξεις έδιναν και έπαιρναν. Πρόωρες στο τέλος του ΄21 ή τον Ιανουάριο του ΄22 ή -τελευταία εκδοχή αυτή-τον Μάιο του ΄22!
Κλασικό σύμπτωμα διττής παθογένειας-δημοσιογραφικής και πολιτικής-η εκλογολογία ενδημεί με ενοχλητική συχνότητα στον τόπο μας. Αιτία; Η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών η οποία συνεπάγεται πολιτικό όφελος για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είτε για να ανακοπεί η κυβερνητική φθορά είτε για να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή γι΄ αυτήν συγκυρία.
Το λέει θαυμάσια ο Μιχάλης Τσιντσίνης, στην «Καθημερινή»(9.3.22): «Αυτή η σχολή σκέψης, που εξαντλείται στη μαύρη οικονομία του πολιτικού χρόνου, είναι ελληνική ευρεσιτεχνία. Μόνο εδώ έχει αναγνωριστεί εθιμικά στον πρωθυπουργό η εξουσία να μεθοδεύει εκλογικές ενέδρες, παίζοντας με τη συνταγματική ημερομηνία λήξης της εντολής του».
Η αναζωπύρωση της εκλογολογίας δεν οφείλεται φυσικά στο αίτημα του Τσίπρα για εκλογές «εδώ και τώρα» (θεμιτή αξίωση, αλλά πολιτικά προβληματική για πολλούς λόγους). Οφείλεται σε σειρά αχνών ενδείξεων, καθώς και πληροφοριών για εισηγήσεις από συμβούλους του Μητσοτάκη για εκλογές τον Μάιο.
Κορυφαίες ενδείξεις θεωρούνται τα μέτρα για την ακρίβεια και οι επι θύραις προσλήψεις. Και δευτερευόντως, η προεκλογικού χαρακτήρα κινητικότητα στα κόμματα(εγρήγορση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα Χρυσοχοίδη,η εικαζόμενη μεταπήδηση της Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 στον ΣΥΡΙΖΑ κ.α.).
Ας αφήσουμε τα δευτερεύοντα στη μοίρα τους. Στη μοίρα του υπαρκτού αλλά αδύναμου ίχνους. Αλλά, σε ο,τι αφορά τα μέτρα και τα λοιπά, είναι δυνατόν να ράψει εκλογικό κοστούμι με μπαλώματα ο πρωθυπουργός;
Η ακρίβεια ατιθάσευτη, ο πληθωρισμός γιγαντώνεται, η περιώνυμη Ανάπτυξη ανθίζει μονάχα στα χείλη φλύαρων κυβερνητικών, ο πόλεμος απειλεί με συνεχείς απρόβλεπτες και προβλέψιμες επιπτώσεις και ο Μητσοτάκης θα επικαλείται τα γλίσχρα επιδόματα ή θα οχυρώνεται πίσω από την εισαγόμενη καταιγίδα;
Πέραν αυτού, μέχρι τον Μάιο δεν θα έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα της Ενωσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ούτε τι θα γίνει με την δημοσιονομική προσαρμογή. Θα επανέλθει το αυστηρό πλαίσιο ή θα δοθεί η δυνατότητα για ευέλικτο χρονοδιάγραμμα λόγω επιβάρυνσης (και) από τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Αν αληθεύουν, λοιπόν, τα περί εισηγήσεων στον πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου και πρόωρες εκλογές, μάλλον έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητος οι «σοφοί παλατιανοί» του Μαξίμου.
Και μόνη η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με επιχείρημα την αποφυγή ακυβερνησίας, θα εκληφθεί-και σωστά- ως κυβερνητική ανησυχία για την έκβαση των εκλογών, γεγονός που ενδέχεται να γίνει μπούμερανγκ για τη ΝΔ.
Εν πάση περιπτώσει, πως είναι δυνατόν να πάς σε εκλογές με όλα αυτά τα σωρευτικώς αρνητικά; Θα υπερισχύσει το τροπάριο περί δημοσκοπικής υπεροχής; Θα πρυτανεύσει η πονηρή εκδοχή για πρόωρες εκλογές, ώστε να προληφθεί η περίπτωση επαναφοράς της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής;
Αυτό σημαίνει πρώτες εκλογές τον Απρίλιο(!) και δεύτερες μέχρι το τέλος Μαίου, πρίν από τις ανακοινώσεις της Ενωσης για μέτρα και προσαρμογή. Οπερ σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης, με την ακρίβεια να βρυχάται και τον Κόβιντ στο θανάσιμο πόστο του, θα ανεμίζει ως προεκλογική σημαία τα εμβαλωματικά μέτρα! Ξυπόλητος στ΄αγκάθια δηλαδή, αν όχι σε αποστολή αυτοκτονίας.
Η κοινή λογική λέει ότι μονάχα αν αναφανούν θετικά στοιχεία είναι πιθανή η διενέργεια πρόωρων εκλογών (το Φθινόπωρο του ΄22). Δηλαδή, ευχάριστες ειδήσεις από την Ενωση, καλή πορεία του Τουρισμού(ειδικά αν διευθετηθεί μέσα στον Απρίλιο το Ουκρανικό), ύφεση του κορονοϊού και ήσυχα νερά στα ελληνοτουρκικά.
Στις αρχές του 2021, ένα σημείωμα της στήλης είχε τον εξής τίτλο: «Εκλογές; Ένα μονολεκτικό ανέκδοτο». Το ίδιο διακινδυνεύει να πεί και τώρα για πρόωρες τον Μάιο. Με προστατευτική καλύπτρα το κοινότοπον ότι «τίποτε δεν αποκλείεται», καθώς πολύ συχνά οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων αντιστρατεύονται ως και το στοιχειώδες της κοινής λογικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου