2.3.22

Απομονώθηκε η ψυχροπολεμική ρητορική του...


Αγωνιώδης ήταν χθες στη Βουλή η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δείξει (και προς το εξωτερικό…) ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στους χειρισμούς του στο ουκρανικό ζήτημα. Την ίδια... ώρα όμως, αναδείχθηκε το ζήτημα Δένδια, καθώς δεν εξηγήθηκε η απουσία του από τη σύσκεψη που αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας (που στοχοποιήθηκε χθες ως ο «αδύναμος κρίκος» από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) προέβησαν σε καθησυχαστικές δηλώσεις. «Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης, στις σχέσεις τις δικές μου με τον υπουργό  Άμυνας, με τον υπουργό Εξωτερικών διαφωνίες, λυπάμαι, ψάξτε αλλού» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας ενημερώσω ότι οι σχέσεις μου είναι όχι απλώς απόλυτα αρμονικές, αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη».

«Δεν υπαινίχθηκα ότι έχετε διάσταση απόψεων με τον Ν. Δένδια. Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Δεν υπαινίχθηκα ότι διαφωνείτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε όχι σε μένα ίσως. Δεν ξέρω σε ποιον απάντησε, ας μας πει ο ίδιος»… «Εσείς δεν είπατε τίποτα τέτοιο, αλλά υπήρχε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο υπουργός και επανάλαβε ότι «αν υπήρχε διαφωνία πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα. Θα με είχε αποπέμψει ο πρωθυπουργός. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καθόμαστε δίπλα-δίπλα στη συζήτηση κι αυτός να με ανέχεται κι εγώ να καλύπτω κάτι στο οποίο έχω απόλυτη διαφωνία».

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Στην επί τους ουσίας συζήτηση ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα ότι Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφωνούν στα μείζονα χαρακτηρίζοντας ως «άκρως απογοητευτικές» τις ομιλίες Κουτσούμπα., Βελόπουλου, Βαρουφάκη. «Και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπήρξε μια ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια συμφωνία στο γεγονός ότι η Ε.Ε. επιβαλλόταν να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Όμως ο Αλ. Τσίπρας του χάλασε την εικόνα λέγοντας ότι οι κοινοί στόχοι, εκτός από την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης, είναι: η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν. Αντίθετα, οι διαφορές ήταν φανερές στη στρατιωτική εμπλοκή, την ψυχροπολεμική ρητορική Μητσοτάκη, τη στάση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα και την «αναβλητική διπλωματία» της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει «στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας» για να σταματήσει την επίθεση, όπως υπογράμμισε, και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει «να επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες» και «να μην είναι σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» και να λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, όπως έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης.

Στα αξιοσημείωτα ήταν και η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Βελόπουλου, με τον πρώτο να εξοργίζει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης όταν τον κατηγόρησε πως «εκφράζει τον θαυμασμό του προς το πολιτικό μεγαλείο» του Πούτιν. «Φοβάμαι ότι ο εφιάλτης σας είναι πως η μοναδική σας ελπίδα για να ξαναείστε πρωθυπουργός είναι να συνεργαστείτε με τον Κ. Βελόπουλο» σχολίασε δεικτικά ο Αλ. Τσίπρας...

Κώστας Πουλακίδας

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: