10.3.22

Πώς ο Μητσοτάκης οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο...


...και τώρα αναζητά διαφυγή...

Καθόλου τυχαία και απολύτως συνδεδεμένη με την εκτός ελέγχου αύξηση των ενεργειακών τιμών είναι η εκτίμηση για πρόωρες εκλογές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην χθεσινή συνεδρίαση του... Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η ακρίβεια «εγκαταστάθηκε» στην χώρα πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρίσκοντας «γόνιμο έδαφος» στην πολιτική που φέρει την σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή τις επιλογές εξυπηρέτησης των «καρτέλ» της ενέργειας που οδήγησαν σε δυσβάσταχτους λογαριασμούς για τους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έκανε σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής κρίσης» εξαιτίας της «ενεργειακής φτώχειας». Μάλιστα στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Όπως ανέφερε «δεν αποκλείεται ο κ.Μητσοτάκης να επιλέξει να δραπετεύσει άμεσα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές πολύ σύντομα και ακόμη πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε ξανά τη κοινωνία και την οικονομία από μια κρίση που κυβέρνηση της δεξιάς μας κληρονομεί».

Ο απολογισμός των ευθυνών
Σύμφωνα με τον «απολογισμό» που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, όπου το φαινόμενο της ακρίβειας «έδειχνε τα δόντια του», επέλεξε να μην κινηθεί σε κατευθύνσεις έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος. Αντίθετα έκανε επιλογές σύμφωνες με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπεί και κριτήρια μικροκομματικής σκοπιμότητας. Στην Κουμουνδούρου εντοπίζουν μάλιστα 6 συγκεκριμένα «σημεία κλειδιά».

Από τον Νοέμβριο του 2021 η κυβέρνηση επέμενε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι «παροδικό». Απορρίπτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων ή ρύθμιση και ελέγχου της αγοράς. Επιχειρούσε να μεταθέσει το πρόβλημα στην Ευρώπη ζητώντας από την Ε.Ε την αγορά φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών- μελών λαμβάνοντας υποδείξεις από την Κομισιόν για μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία λάμβαναν ήδη τα άλλα κράτη.
Το Μέγαρο Μαξίμου «σπατάλησε» δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού προκειμένου να ευνοήσει τα πιο υψηλά εισοδήματα. Όπως για παράδειγμα τις φοροαπαλλαγές μερισμάτων, την απαλλαγή των γονικών παροχών για μεγάλες περιουσίες αλλά και την προσαρμογή των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ ώστε να απαλλάσσονται όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Αντί να αξιοποιήσει τα δημόσια μερίδια στην ΔΕΗ έτσι ώστε η επιχείρηση να παρέμβει για την αποκλιμάκωση των τιμών, διάλεξε να προχωρήσει στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση τα εταιρίας. Μάλιστα ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει στην λειτουργία λιγνιτικών μονάδων η ΔΕΗ οδηγήθηκε στην σύναψη δανείου ομολογιακού με ρήτρα Co 2, κίνηση που ευνόησε την είσοδο στην αγορά των μονάδων φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ ενώ είχε την επιλογή να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την ρωσική GAZAPROM, ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου τιμές φυσικού αερίου 30% αυξημένες σε σχέση με αυτές της Βουλγαρίας ενώ διάλεξε την σύνδεση της τιμής του εισαγόμενου από την Ρωσία αερίου με χρηματιστηριακά παιχνίδια, οδηγώντας σε νέα αύξηση των τιμών.
Ενώ είχε την ευκαιρία να επανασχεδιάσει το ενεργειακό μείγμα της χώρα η κυβέρνης επέμεινε στο ότι η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι πιο ακριβή από την λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου. Θέση που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πρόσφατα στην Βουλή.
Άφησε στον «ανταγωνισμό» την επίλυση των στρεβλώσεων στην αγορά αντί να προχωρήσει άμεσα σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Με τα κυβερνητικά στελέχη θα δηλώνουν «οπαδοί της ελεύθερης αγοράς».

Εκθέτει την κυβέρνηση η εργαλειοθήκη της Κομισιόν
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν σχετικά με τα μέτρα που προτείνει για τα κράτη μέλη η κυβέρνηση εκτίθεται αφού στις θέσεις της περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα μέλη της να επιστρατεύσουν τις λιγνιτικές τους μονάδες. Επίσης ζητά την επιβολή διατίμησης στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος όπως και ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος. Μάλιστα ακόμη περισσότερο προκρίνει δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας ακόμη και με κρατικοποίηση εφόσον δεν μπορούν να επιτευχθούν οι απαραίτητοι στόχοι.

Παράλληλα η Κομισιόν εμμέσως ζητά την παρέμβαση στην ενεργειακή αγορά μιλώντας για πολιτικές που «θα οδηγούν την καταναλωτική συμπεριφορά» όπως και φορολόγηση υπερκερδών των παρόχων. Επίσης θέτει θέμα ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την στήριξη της ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κάνει λόγο για μέτρα εποπτείας της προμήθειας και διαφάνεια...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: