Εξίσου επικίνδυνη για τις εφημερίδες και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι και η διάταξη με βάση την οποία ο υπολογισμός της επανόρθωσης γίνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του μετόχου ή εταίρου και τις... καταδίκες για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η διάταξη έχει ως εξής:
«Για την αξιολόγηση της δυσχερώς επανορθώσιμης ή ανεπανόρθωτης βλάβης της εφημερίδας στο πλαίσιο αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά πράξεων επιβολής προστίμου της παρούσας παραγράφου προσμετράται η οικονομική κατάσταση του μετόχου ή εταίρου που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετόχων ή των εταιρικών μεριδίων.
Για την αξιολόγηση της συνδρομής του δημοσίου συμφέροντος στο πλαίσιο αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά πράξεων επιβολής προστίμου λαμβάνονται υπόψη καταδίκες σε βάρος της εφημερίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση».
Απαγόρευση και στο internet για τη δήθεν προστασία από τα fake news
Η ελευθερία του λόγου είναι πλέον σε καθεστώς έντονης αμφισβήτησης. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Νοέμβριο, η τροποποίηση του άρθρου 191 Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη διάδοση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news).
Με βάση αυτή, οι πολίτες διώκονται αν γράψουν κάτι που θα προκαλέσει φόβο μέσα από το διαδίκτυο. Η διάταξη αναφέρεται σε «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία»...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου