8.3.22

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν, όλο το παρασκήνιο...


Καταλυτικό ρόλο για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, έπαιξε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Μπορεί επισήμως η Αθήνα να μην το έχει επιβεβαιώσει, ωστόσο όλα δείχνουν πως το γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί.

Καλά πληροφορημένες πήγες σημείωναν στο TheTOC πως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία άλλαξαν όλα τα δεδομένα, καθώς δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα τόσο έντονες συζητήσεις για ραντεβού των δύο αντρών και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η Μόσχα τις πολεμικές επιχειρήσεις, υπήρξε μία ακόμη σοβαρή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα έθετε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το νέο μπαράζ προκλήσεων προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Τελικά οι συζητήσεις έγιναν κανονικά την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη στις 24 του ίδιου μήνα τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία.

Αλλαγή σκηνικού
Οι ραγδαίες εξελίξεις άλλαξαν άρδην το σκηνικό και την στρατηγική των δύο χωρών. Η Άγκυρα έριξε τους τόνους, ενώ η κυβέρνηση έβαζε συνεχώς στο κάδρο του αναθεωρητισμού μαζί με την Ρωσία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο διπλωματικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ρωσικής εισβολής και το ραντεβού "κλείδωσε" πριν από μερικά 24ωρα. Αφορμή στάθηκε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά και η εκδήλωση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν την ίδια μέρα στην Κωνσταντινούπολη.

"Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση", είχε πει την προηγούμενη Πέμπτη στον "Alpha" ο πρωθυπουργός δείχνοντας πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν μπει στην τελική ευθεία.

Είχε προηγηθεί το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο "Βήμα" που είχε ταχθεί υπέρ της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Ουκρανικό, μία θέση την οποία υιοθέτησε λίγες ημέρες μετά ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. "Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση", απάντησε χαρακτηριστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαμηλοί τόνοι
Ο πρωθυπουργός επέλεξε από την πρώτη στιγμή να χαμηλώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν για το αποτέλεσμα της συνάντησης και έθεσε ως κυρίαρχο ζήτημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συγκροτούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

"Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση", είχε τονίσει στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεύμα εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη συγκλίνει στον στόχο των χαμηλών τόνων που επιδιώκει η Αθήνα. Σε τέτοιου είδους επαφές το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο, ενώ θα αποφευχθούν και οι δηλώσεις που γίνονται στις επίσημες συναντήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις κρύβουν κινδύνους, όπως είχε συμβεί μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν την άποψη πως ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ομόθυμη αντίδραση της Δύσης απέναντι στην ρωσική εισβολή, θα αναγκαστεί να αλλάξει τακτική απέναντι στην χώρα μας. "Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να συνεχιστεί αυτή η ρητορική, δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό, για καμία αποστρατιωτικοποίηση", είχε πει στον "Alpha" ο πρωθυπουργός.

Τον χαβά του ο Τσελίκ
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ επιβεβαίωσε την συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά δεν απέφυγε τις προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει όλα τα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ επανέφερε το θέμα της "Γαλάζια Πατρίδας".

"Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί", είπε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ...

Σωτήρης Σταθόπουλος

thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: