14.3.22

ΔΝΤ: Η οικονομία της Ουκρανίας καταρρέει...


...η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια σε κίνδυνο...
 Η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει λειτουργική, το τραπεζικό σύστημα σταθερό και το χρέος βιώσιμο βραχυπρόθεσμα, αλλά ο πόλεμος που προκάλεσε η Ρωσία βυθίζει την Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση. Η σύγκρουση θέτει επίσης σε κίνδυνο την... παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, προειδοποίησε σήμερα το ΔΝΤ. 

«Μέχρι τις 6 Μαρτίου, 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, περισσότερα από 1.500 σπίτια συμπεριλαμβανομένων κτιρίων, δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων και αμέτρητες κρίσιμες υποδομές σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει από τα ρωσικά στρατεύματα», περιγράφει η αναφορά του ΔΝΤ με βάση τις πληροφορίες που του παρείχε η ουκρανική κυβέρνηση.

Αεροδρόμια και λιμάνια έκλεισαν λόγω «μαζικής καταστροφής». Και από τις 6 Μαρτίου έχουν γίνει πολλές άλλες ζημιές. Στις 10 Μαρτίου, ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, έδωσε μια αρχική εκτίμηση της ζημιάς: 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κατ' ελάχιστον», το ουκρανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2022 υποθέτοντας μια «ταχεία επίλυση» της σύγκρουσης, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν όμως διαρκέσει αυτή η σύγκρουση, η ύφεση θα είναι πολύ πιο έντονη, της τάξης του 25 έως 35%, προειδοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: