16.3.22

Στις 7 το βράδυ ανακοινώνει μέτρα κατά της ακρίβειας ο Μητσοτάκης...


Σε λίγη ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στο πακέτο στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

Πρόκειται για μια... κίνηση που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σαρώνουν εδώ και αρκετό καιρό, με σφοδρότητα τη χώρα. Σημειώνεται ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ζημιές στα εθνικά εισοδήματα είναι ανεπανόρθωτες με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να επισημαίνουν ότι τα αναχώματα που θα ανακοινωθούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Το πρωί της Πέμπτης, από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριών, οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.


Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για τρεις κατευθύνσεις των μέτρων: 

→ Η πρώτη αφορά τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει χθες (ΑΝΤ1) ότι «θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο» και ότι «γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε».

→ Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το επίδομα ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους. Για αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή».

→ Και η τρίτη κατεύθυνση θα αφορά μια παρέμβαση στα καύσιμα που θα γίνεται και πάλι με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία στην κυβέρνηση λένε ότι θα είναι πιο διευρυμένα από την προηγούμενη κατηγορία, αλλά το μέτρο δεν θα είναι για όλους. Περιγράφοντας την παρέμβαση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία», αλλά χωρίς να διευκρινίζει ούτε πόσους θα περιλαμβάνει, αλλά ούτε και με ποιον τρόπο το μέτρο τελικά θα εφαρμοστεί. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τρόπος εφαρμογής του παρέμενε και χθες ανοιχτός και στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούσαν να αναζητούν μια λύση που να θεωρείται εφαρμόσιμη και λειτουργική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: