22.3.22

Η διατριβή άργησε 27 χρόνια...


Αντα Ψαρρά

Η επιστημονική καριέρα και ειδικότερα η διδακτορική διατριβή του πολυπράγμονα περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη μπορεί να απασχόλησε την τελευταία εβδομάδα λιγοστά... ΜΜΕ, όμως έγινε κυριολεκτικά χαμός στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι επιστήμονες που αφιερώνουν χρόνια και κόπο προκειμένου να συγγράψουν τα διδακτορικά τους παρακολουθούν εμβρόντητοι το πώς ο άριστος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και σημερινός περιφερειάρχης Αττικής χρειάστηκε 27 ολόκληρα χρόνια (σχεδόν μια «αιώνια» φοίτηση) προκειμένου να ολοκληρώσει τη διατριβή του.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αυγής» («Αριστος στο copy paste» 20.3.2022) μεταξύ άλλων καταγράφει ολόκληρα κομμάτια της διατριβής Πατούλη που «προσομοιάζουν» απολύτως με αποσπάσματα από τις μελέτες 9 συγκεκριμένων επιστημόνων.

Το αν όντως πρόκειται για λογοκλοπή θα απασχολήσει προφανώς τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Ιατρικής Σχολής, ενώ το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει ετήσια συνδρομή στο διεθνές λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής Turnitin θα διευκολύνει την όποια έρευνα και φυσικά το αν με την απαραίτητη προσοχή δόθηκε η έγκριση στη διατριβή από τους καθηγητές-μέλη των επιτροπών.

Ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξάλλου προβλέπει για περιπτώσεις λογοκλοπής (plagiarism) ή/και παραποίησης αποτελεσμάτων ότι «Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ιδίου του υποψηφίου, χωρίς σχετική αναφορά, καθώς και η παραποίηση αποτελεσμάτων μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος για διαγραφή του».

Ας σταθούμε όμως σε όσα ο ίδιος ο κ. Πατούλης απάντησε αλλά και στους ισχύοντες κανονισμούς της Ιατρικής Σχολής διότι, εκτός από την πιθανολογούμενη αντιγραφή, η διατριβή σκοντάφτει και σε μια σειρά ακόμα ουσιαστικά εμπόδια. Ο κ. Πατούλης δίνει στοιχεία για την έρευνα που πραγματοποίησε με ειδική άδεια σε ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου μεταξύ 1993 και 1996.

Σημειώνεται εδώ ότι ο κ. Πατούλης έκανε ειδίκευση στο Λαϊκό (ταυτόχρονα με πολλές άλλες -συνδικαλιστικές κυρίως- ασχολίες) ενώ υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. ως εκπρόσωπος του προσωπικού (1995-1997).

Στην απάντησή του βεβαιώνει ότι το κλινικό κομμάτι της διατριβής το ολοκλήρωσε το 1996, αλλά λόγω των πολλών καθηκόντων του «εμπλούτισε» τη διατριβή του το 2019 με 330 ξένες και ελληνικές δημοσιεύσεις και τελικά την κατέθεσε στις 23.10.2019, ενώ δύο μήνες αργότερα εγκρίθηκε και από την 7μελή εξεταστική επιτροπή.

Παράξενη στάση
Οπως προκύπτει από την ίδια τη διατριβή (αναρτημένη στο didaktorika.gr), η αίτηση για την εκπόνηση έγινε το 1992. Οι δε ημερομηνίες κατάθεσης των απαιτούμενων εκθέσεων προόδου είναι 18.7.1994 η πρώτη, 28.2.2019 η δεύτερη και 23.10.2019 η τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε και ολόκληρη η διατριβή!

Από την άλλη μεριά, και η στάση της Ιατρικής Σχολής προς τον περιφερειάρχη και διαχρονικό πρόεδρο του ΙΣΑ μοιάζει τουλάχιστον παράξενη δεδομένου ότι, ενώ το 2018 ψηφίστηκε ο νόμος που προβλέπει πότε διαγράφεται ένας υποψήφιος διδάκτορας, με αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις και μεταβατικές διατάξεις άλλαζε η νομοθεσία και στη συνέχεια η σχολή άλλαζε τον κανονισμό της.

Για παράδειγμα, «η διάρκεια για την απόκτηση διδακτορικού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 6 πλήρη ημερολογιακά έτη, ενώ αν οι υποψήφιοι υπερβούν τα 6 έτη έχοντας καταθέσει τη δεύτερη έκθεση προόδου, μπορούν να παρατείνουν την τελική διατριβή για άλλα δύο έτη. Σύνολο δηλαδή οκτώ. Σε αντίθετη περίπτωση, διαγράφονται αν στο διάστημα αυτό δεν έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες τρεις εκθέσεις προόδου».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση της Ιατρικής Σχολής, αυτό θα εφαρμοζόταν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 (1.9.2019). Επομένως κανονικά έπρεπε να διαγραφούν όσοι «αιώνιοι» μεταπτυχιακοί υποψήφιοι διδάκτορες δεν είχαν μέχρι την 1.9.2019 υποβάλει τη διατριβή τους. Ο κ. Πατούλης όμως την υπέβαλε δύο μήνες μετά. Το ερώτημα είναι πώς και γιατί έγινε δεκτή;

Επίσης, άλλη διάταξη του εσωτερικού κανονισμού διδακτορικών σπουδών της Ιατρικής Σχολής (άρθρ. 13) λέει ότι «μπορεί να προχωρεί σε διαγραφή Υποψηφίων Διδακτόρων» μετά τα 8 χρόνια γιατί «[τα] αντικείμενα των διατριβών αυτών λόγω της συνεχούς εξέλιξης της Ιατρικής επιστήμης ενδέχεται να μην πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου και της παραγωγής νέας γνώσης και να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης και Κοινωνίας».

Πώς είναι επομένως δυνατόν ο κ. Πατούλης και κυρίως η επιτροπή των καθηγητών να θεωρούν ότι μια ερευνητική μελέτη (για την αποτελεσματικότητα χορήγησης χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου για την πρόληψη θρομβοφλεβίτιδος) με κλινική εφαρμογή που έγινε πριν από 25 χρόνια εξακολουθεί να έχει επιστημονική αξία;

Στο μεταξύ, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, απαντώντας για το αν θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Πατούλη, ξεκαθάρισε ότι εφόσον δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση δεν έχει να τοποθετηθεί για κάτι, προσθέτοντας ότι, όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος, το θέμα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Μετά τα τόσα προβληματικά έως και ανύπαρκτα πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά των αρίστων κυβερνητικών, μάλλον ανακουφισμένος ο κ. Οικονόμου κράτησε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τον περιφερειάρχη και δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν πρόκειται να διαγράψει από μέλος της Ν.Δ. τον Γ. Πατούλη...

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: