Συζήτηση επί συγκεκριμένου σχεδίου 15 σημείων για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γίνεται πλέον ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, αλλά οι αποκλίσεις παραμένουν μεγάλες, όπως έδειξαν το νέο μήνυμα, αργά τη νύχτα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, και οι χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Έτσι η ρωσική εισβολή στην... Ουκρανία μπαίνει σήμερα στην τέταρτη εβδομάδα, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ειρηνική λύση, ούτε όμως και κάποια οριστική έκβαση στο αμιγώς στρατιωτικό πεδίο.
Τουναντίον οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν καταφύγει οι άμαχοι, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις για την κατάληψη των μεγάλων και κομβικών πόλεων της Ουκρανίας συνεχίζονται, έστω κι αν πράγματι γίνονται με όπλα παλαιότερης γενιάς επειδή η Μόσχα ξεμένει από σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως ισχυρίζονται το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Η δυστοκία του ρωσικού στρατού να μπει στις πόλεις και ειδικά στο Κίεβο είναι δεδομένη, όμως συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και χθες χτύπησε γραμμή φυσικού αερίου και κατοικίες στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Το μήνυμα – απάντηση Ζελένσκι στο σχέδιο 15 σημείων
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος μίλησε χθες στο αμερικανικό κογκρέσο και σήμερα το πρωί (στις 9) θα εμφανιστεί, μέσω τηλεδιάσκεψης πάντα στην γερμανική Bundestag, διαμήνυσε τη νύχτα στη Μόσχα ότι θα υπογράψει μία συμφωνία, έχοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Και αυτές είναι «το τέλος του πολέμου, οι εγγυήσεις ασφάλειας και κυριαρχίας, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, οι πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, η πραγματική προστασία για τη χώρα μας». Τόνισε ακόμα σε σκληρή γλώσσα, ότι «ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», ενώ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και για περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Μόλις χθες όμως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει για μία ακόμα φορά, ίσως απαντώντας και σε κάποιες πιέσεις χωρών μελών του Συμφώνου, όπως η Πολωνία, ότι «οι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην απόφαση να μην αναπτύξουν δυνάμεις στο έδαφος ή στον εναέριο χώρο, επειδή έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία».
Από την πλευρά του ο Πούτιν επιμένει να εμφανίζει τη Ρωσία ως θύμα και όχι ως εισβολέα, να κατηγορεί τη Δύση και τις «φιλοδοξίες» της, για την κατάσταση στην Ουκρανία, την οποία ωθεί για να συνεχιστεί η αιμοτοχυσία, όπως είπε. Διαμήνυσε δε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να λειτουργήσει η Ουκρανία ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία, «να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας», όπως είπε. Και επέμεινε στη θέση ότι «η Ουκρανία πρέπει να έχει ένα ουδέτερο καθεστώς, να αποστρατιωτικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί».
Μόσχα και Κίεβο επιβεβαίωσαν με τον τρόπο της η καθεμία μία πλευρά την ύπαρξη μίας ρωσικής πρότασης στο τραπέζι, που θέτει προς συζήτηση ένα πλαίσιο 15 σημείων - ήρθε χθες στη δημοσιότητα από τους Financial Times - και το οποίο κυρίως προβλέπει ένα μοντέλο ουδετερότητας της Ουκρανίας, τύπου Σουηδίας ή Αυστρίας. Η μεν ουκρανική πλευρά εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτική, η δε ρωσική απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου