16.2.22

Ο Μητσοτάκης θέλει να «μαζέψει» το δεξιό κοινό με Rafale...


Προσπάθεια συσπείρωσης του δεξιού ακροατηρίου αποτέλεσαν σε δεύτερο επίπεδο οι χθεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της προμήθειας των φρεγατών Belharra και των αεροσκαφών Rafale.

Ο πρωθυπουργός έστειλε ειδικότερα από τη Βουλή μηνύματα όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά... και στο εσωτερικό της χώρας, επιχειρώντας να θωρακίσει εκ δεξιών τη Νέα Δημοκρατία. Και για να το επιτύχει αυτό πρόβαλε εκ νέου την εικόνα ενός “αντεθνικού” ΣΥΡΙΖΑ, που μένει απών από ένα εθνικό μέτωπο, όπως χαρακτήρισε την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ ως “εθνική παραφωνία” σε ένα ζήτημα, στο οποίο -όπως υποστήριξε- δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κομματικές γραμμές. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία σημαίνει “απών”. Δήλωσε επίσης ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο κοινοβουλευτικό μίξερ το όχι στα Rafale και το ναι στις φρεγάτες και βγάζει παρών”. Ενώ σχολίασε τη φράση του εξαδέλφου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Τσίπρα, ότι “η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός”, δηλώνοντας ότι για τη ΝΔ η άμυνα της χώρας είναι ο μόνος αυτοσκοπός.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ τη συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ακόμη και τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, σπάζοντας μια κοινοβουλευτικη παράδοση ετών. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και διερωτήθηκε εάν διαφωνεί με τη βάση στην Αλεξανδρούπολη ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τις φλόγες του πολέμου να σιγοκαίνε στην Ουκρανία, θέλοντας να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση έναντι της Ουάσινγκτον, αλλά και να δημιουργήσει στο δεξιό κοινό την αίσθηση ενός αριστερού κόμματος που αμφισβητεί την προσήλωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στο δυτικό στρατόπεδο.

Δεν ήταν τυχαίο προφανώς ότι ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε δύο φορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υπενθύμισε ότι εκείνος έθεσε ως επιδίωξη τη στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, που όπως είπε γίνεται πράξη με τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Και επικαλέστηκε την ιστορική ρήση “Ανήκουμε στη Δύση” για να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός βεβαίως επιχείρησε να διαβεβαιώσει την καραμανλική βάση της ΝΔ ότι και εκείνος κινείται πάνω στις αρχές του Εθνάρχη. Αλλά και από την άλλη να καθησυχάσει και τους σαμαρικούς, που αμφισβητούν τη στάση του στα εθνικά θέματα.

Στο σαμαρικό ιδίως ακροατήριο θέλησε να απευθυνθεί και όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος εξαρχής είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό πως δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη συμφωνία διότι θα αποτελούσε διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας συνεπώς ότι ειναι συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε, αλλά σαρκαστικά, και στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου για τη στάση του όσον αφορά στις βάσεις των ΗΠΑ

Πως συμβαδίζει όμως η δεδομένη επιθυμία του Μαξίμου να “μπετονάρει” κεντρώες ψήφους που είχε πάρει το 2019 και να αποτρέψει διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ, με την επίθεση αυτή; Μα ο κ.Μητσοτάκης προφανώς και δεν απευθύνεται τόσο στο παπανδρεϊκό, αλλά στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που υιοθετεί πιο “ρεαλιστικές” θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε φυσικά τις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγγελία έξι επιπλέον Rafale, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν εξαρχής η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ επικαλέστηκε επίσης το Πολεμικό Ναυτικό όσον αφορά στην επιλογή των φρεγατών. Υποστήριξε επισης ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε καλύτερη τιμή απο την αρχική, αλλά και ταχύτερη παράδοση...

Βίκυ Σαμαρά 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: