Το άρθρο 69 του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21), με το οποίο οι μισθωτοί εργαζόμενοι στις πλατφόρμες βαφτίζονται πάροχοι, δεν αποτελεί τυχαία ρύθμιση.
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός επιδιώκουν να καταργήσουν τη μισθωτή εργασία. Ξεκινούν με... τη μέθοδο της σαλαμοποίησης: σήμερα με τους διανομείς, αύριο με τους μεταφραστές, την επόμενη στον χώρο του πολιτισμού, μεθαύριο στον καθαρισμό και στις εταιρείες σεκιούριτι και πάει λέγοντας. Γιατί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ευελιξία και η ελαχιστοποίηση του κόστους της εργασίας για τους εργοδότες.
Για να έχουμε μια εικόνα για το τι επιδιώκουν, ας δούμε με προσοχή το παρακάτω απόσπασμα από μια σύμβαση “ανεξαρτήτων υπηρεσιών διανομέα” μεταξύ του εργαζόμενου, που με βάση τον νόμο Χατζηδάκη ονομάζεται πάροχος, και της σχετικής πλατφόρμας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η e-food:
«11.2 Ρητά συμφωνείται ότι πέραν της συμφωνούμενης αμοιβής ο συνεργάτης δεν δικαιούται οποιασδήποτε άλλης αμοιβής ή αποζημίωσης, ούτε έχει οποιαδήποτε απαίτηση κατά της εταιρείας αναφορικά με αποζημίωση αδείας, επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, άδεια ασθενείας, οφέλη συνταξιοδότησης, κοινωνική ασφάλιση, αποζημίωση εργασίας, επιδόματα ασθενείας ή ανικανότητας, επιδόματα ανεργίας ή άλλες παροχές εργαζομένου οποιουδήποτε είδους ή δαπάνες μετακίνησης και γενικά οποιαδήποτε έξοδα που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών του».
Αυτή η σύμβαση, με τίτλο κτήσης, προτείνεται για υπογραφή από τις εταιρείες αυτές παρά την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΦΚΑ προς την ίδια εταιρεία ότι η συγκεκριμένη μορφή σύμβασης και η αντίστοιχη ασφάλιση δεν είναι νόμιμη. Ο ΕΦΚΑ τον Ιούλιο του 2020 είχε απαντήσει σε ερώτημα της e-food ότι: "Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς εστίασης έχουν όλα τα κριτήρια που τη χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία. Το έγγραφο αυτό ουδέποτε εμφανίστηκε στη Βουλή από τον Κ. Χατζηδάκη".
Ο τίτλος κτήσης είναι η παλιά απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, που χρησιμοποιήθηκε για να απαλλάξει τους εργοδότες από φορολογικές και ασφαλιστικές δαπάνες. Το είχαμε παρατηρήσει σε εταιρείες καλλυντικών και σε πλασιέ, το είχαμε εντοπίσει σε δημοτικές επιχειρήσεις όπου υποκαθιστούσαν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας. Τροποποιήθηκε το 2018, μόνο για την πληρωμή συμπληρωματικών εργασιών και όχι ως υποκατάστατο των σχέσεων εξαρτημένης εργασίας και έτσι θα επανέλθει από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο τίτλος κτήσης δεν παρέχει ούτε ασφαλιστικά ούτε εργασιακά δικαιώματα, δεν παρέχει υποχρέωση για την όποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η εφαρμογή των τίτλων κτήσης ως εργασιακό υποκατάστατο δεν έχει ανάγκη από ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο ελεγκτής δεν έχει τι να ελέγξει, αφού δεν υπάρχουν ωράρια ή υπερωρίες. Αυτός είναι ουσιαστικά ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στη μισθωτή εργασία, αυτές είναι οι ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που έταζαν προεκλογικά.
* Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου