16.2.22

H «εποποιία» του κ. Δούκα...


Προ ολίγων ημερών το Πανελλήνιο έγινε μάρτυρας ενός διαλόγου, πραγματικού μνημείου πολιτικού αμοραλισμού και κυνισμού, μεταξύ δύο δημόσιων προσώπων ενώπιον λειτουργών του κράτους, τοπικών... παραγόντων, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Χονδροειδείς ανακρίβειες και περιφανείς διατυπώσεις περί εκλογικών θριάμβων εις βάρος της εθνικής οικονομίας από τον δήμαρχο Σπάρτης και τελικά κατάλυση της σοβαρότητας και προσβολή της αλήθειας.

Την 17.8.07 είχαν προκηρυχθεί εκλογές και στη συνέχεια κατά το διάστημα 17 έως 31 Αυγούστου του 2007, η Πελοπόννησος φλεγόταν. Δεκάδες εμπρησμοί ξέσπασαν εντός λίγων λεπτών και είχαν σαν αποτέλεσμα πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, η οποία μεταξύ άλλων κόστισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους, ενώ εισήχθησαν στα νοσοκομεία Πελοποννήσου και Αττικής εκατοντάδες με προβλήματα αναπνευστικά, οφθαλμιατρικά, εγκαυμάτων κ.λπ., ανθρώπων που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους κατά της πύρινης λαίλαπας. Περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα στους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας (δασικών και αγροτικών εκτάσεων) και περισσότερα από 2.000 κτίσματα (οικίες και δευτερεύουσας χρήσης) έγιναν παρανάλωμα του πυρός μόνον σε αυτούς τους δύο νομούς. Η ερήμωση πανίδας και χλωρίδας προσιδίαζε σε περιγραφή χωρίου της Αποκάλυψης.

Ο τότε πρωθυπουργός διέσχισε τις «πυρακτωμένες» οδικές αρτηρίες για να έχει άμεση εικόνα και προσωπική γνώμη για τα επίπεδα της καταστροφής. Το κράτος είχε αποτύχει μεν να αποτρέψει την οργανωμένη εγκληματική ενέργεια αλλά από την πρώτη στιγμή έσπευσε να σταθεί δίπλα στους πυροπαθείς. Αμέσως δόθηκαν λίγα χρήματα απαραίτητα για τα έξοδά τους με την υιοθέτηση μιας απλουστευμένης διαδικασίας ενώπιον των γκισέ των τραπεζών χωρίς γραφειοκρατική επιβάρυνση. Εξασφαλίσεις υπήρξαν για την άρση των ποσών αυτών, η βεβαίωση ταυτοπροσωπίας και η υπεύθυνη δήλωση, ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή των ποσών από όσους τα είχαν εισπράξει αδικαιολόγητα. Αλλωστε τα ποσά αυτά αποτελούσαν ελάχιστο υποπολλαπλάσιο της αποζημιωτέας αξίας της καταστραφείσας περιουσίας τους.

Η ενάργεια της κυβέρνησης, η παρουσία του κράτους στους τόπους της καταστροφής και η αμεσότητα των αποφάσεων για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, πράγματι λειτούργησαν υπέρ αυτής. Αυτό όμως είναι εύλογο αποτέλεσμα μιας ορθής και έγκαιρης κυβερνητικής δράσης.

Μετά ήλθε ο νυν δήμαρχος Σπάρτης, ο οποίος την 2.2.2022, υποδεχόμενος υπουργό της κυβέρνησης, «εξήγησε» ότι οι εκλογές γύρισαν (το 2007) «διότι πήγαμε με τσάντες και μοιράσαμε λεφτά»! και ο υπουργός αντί να τον στηλιτεύσει έκανε χιούμορ περί εποποιίας! Η ελαφρότητα με την οποία διαχειρίστηκαν ένας πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος και ένας υπουργός το θέμα των αποζημιώσεων, τότε και τώρα, δημιούργησε εικόνα φαιδρότητας αλλά και βαθιάς απαξίας. Με άλλα λόγια, δόθηκε η εντύπωση ότι κλήθηκε ο υπουργός από τον δήμαρχο να ανοίξει τσάντες και να πληρώσει αποζημιώσεις, ώστε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση από πρόσφατες καταστροφές στη Λακωνία. Μία τεχνοκρατική συζήτηση υποκαταστάθηκε από ανιστόρητες αναφορές και ανακριβείς πληροφορίες. Η επιρροή της εικόνας της συνάντησης, η μη σοβαρή και ταυτοχρόνως χαλαρή προσέγγιση προβλημάτων ζωής και περιουσίας πολιτών έπληξαν δύο κυβερνήσεις, που ενώ έδρασαν, και τότε και τώρα, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση περιβαλλοντικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων, πρέπει να απολογηθούν για το δημόσιο ήθος τους, επειδή ο δήμαρχος πλημμύρισε με πολιτική «μαγκιά» την αίθουσα του δημαρχείου του. Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι ο δήμαρχος, εκφραζόμενος, έστω και αναληθώς με τέτοιον τρόπο, αποκάλυψε τις μύχιες σκέψεις του και τις πραγματικές πολιτικές του αντιλήψεις. Αντιλήψεις αποκρουστικές που ανήκουν στον 19ο αιώνα.

Απέναντι σε αυτόν τον αμοραλισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε αμέσως τα δέοντα. Επραξε σωστά γιατί κάποτε η ήρα πρέπει να ξεχωρίσει από το στάρι. Απελευθερωμένος πλέον από τις κομματικές δεσμεύσεις του ο δήμαρχος Σπάρτης μπορεί να συνεχίσει την εποποιία του...

H Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: