15.2.22

Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου για την κρίση και το debate Μητσοτάκη – Τσίπρα...


Τα τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία ηχούν μέχρι την Αθήνα και ο συναγερμός σήμανε χθες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας όπου εδρεύει το υπουργείο Εξωτερικών. Για την κυβέρνηση το ακανθώδες... ζήτημα είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς και όπως με ενημέρωσε άνθρωπος που βρέθηκε μέσα στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκαν δυο βασικά σενάρια, ενός ένοπλου θερμού επεισοδίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κι ένα επιβολής κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Κοινή συνισταμένη στα δυο σενάρια, είναι οι επιπτώσεις στην τροφοδοσία φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Πηγή μου που ήταν παρούσα στη σύσκεψη μου εξήγησε πως η Ελλάδα έχει 35% εξάρτηση από το φυσικό αέριο, καθώς το υπόλοιπο 65% προέρχεται από τον TAP και τα υπόλοιπα από τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως και στα δυο σενάρια θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία αλλά και πιθανές βλάβες στις υποδομές του φυσικού αερίου. Για αυτό και δόθηκε εντολή η Ρεβυθούσα – που έχει αποθηκευτική δυνατότητα κοντά στα 200,000 MWh – να βρίσκεται σε μέγιστη χωρητικότητα, αφού αναμένεται να έρθουν αρκετά πλοία το επόμενο διάστημα, ενώ stand by παραμένει κι ένα πλοίο μεταφοράς LNG από την Αλγερία. Άλλη μια πηγή μου εξήγησε πως σε περίπτωση κρίσης και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η Ελλάδα οφείλει να βοηθήσει και την Βουλγαρία που προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον αγωγό Turkish Stream 2.

Ο διπλός cappuccino του Τσίπρα στον ΣΚΑΪ
Ευδιάθετος έφτασε χθες στο Φάληρο – μέρα του Αγίου Βαλεντίνου σημειώνω εγώ που αγαπώ την σημειολογία – ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη στα θέματα Τύπου, Μπάμπη Παπαδάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μάλιστα 15 λεπτά νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού και πρόλαβε να πιει ένα διπλό cappuccino σκέτο, ώστε να μπει κεφάτος στο στούντιο. Βρήκε χρόνο μάλιστα να βγάλει και κάποιες σέλφι με φίλους, που όσο κι αν σας παραξενεύει, διαθέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Φάληρο. Για το περιεχόμενο της συνέντευξης στους Αταίριαστους έχετε διαβάσει, είμαι βέβαιος. Αυτό που θα σας αποκαλύψω εγώ είναι πως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να συνεχίσει το άνοιγμα στον όμιλο Αλαφούζου, αφού συνειδητοποίησε πως η στοχοποίηση δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών δεν πήγε τόσο καλά για την Πρώτη Φορά Αριστερά. Εγώ στηρίζω την στροφή Τσίπρα κι επειδή βλέπω μπροστά λέω πως για να υπάρξει Δεύτερη Φορά Αριστερά θα πρέπει να οι σχέσεις με τους ομίλους ΜΜΕ συνολικά να ομαλοποιηθούν. Και κρατώ την πρόσκληση για debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ που ο ίδιος διατύπωσε – αν και μεταξύ μας θεωρώ και τους δυο αρχηγούς αρκετά θεσμικούς για να αποφύγουν τη δημόσια τηλεόραση όταν φτάσει εκείνη η ώρα...

Ο Μαξιμιλιανός

reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: