Η απόφαση του ΣτΕ ερμηνεύεται ως εξής: Κακώς προσέφυγε ο ΣΕΒ κατά μιας «οδηγίας» που δεν παράγει νομική δεσμευτικότητα, αλλά δεν είναι και αρμόδιο να κρίνει επί της ουσίας ένα έγγραφο (δηλαδή την εγκύκλιο) που δεν έχει άμεσα νομικά αποτελέσματα.
"Στην πράξη, η φράση αυτή... περί ‘μη υποχρεωτικότητας’ είναι που ακυρώνει de facto και de jure τον σκοπό της εγκυκλίου Αχτσιόγλου, που ήταν να δεσμεύσει τους εργοδότες στην καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας, αφήνοντας έτσι στο κενό κυρίως τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να είναι συνεπείς με τον νόμο", σημειώνουν έγκυροι εργατολόγοι, εκτιμώντας ότι "από την εξέλιξη αυτή χαμένοι είναι βασικά οι εργαζόμενοι.
Ναι μεν ορισμένοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις τριετίες, και αυτό είναι απολύτως θετικό, ωστόσο, με την απόφαση του ΣτΕ, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να τις χορηγήσουν, παρά μόνο αν αυτό αποφασιστεί, μελλοντικά, είτε δικαστικά είτε με νόμο, που δύσκολα όμως θα έχει αναδρομική ισχύ".
Θα παρέμβει ο Χατζηδάκης;
Το ΣτΕ με τρόπο πετάει την «καυτή πατάτα» στην κυβέρνηση. Αν αληθεύουν όσα είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης, ότι δηλαδή στην επίμαχη δίκη ο ίδιος (διά των υπηρεσιών του υπουργείου) παρενέβη υπέρ της διατήρησης των τριετιών, οφείλει να νομοθετήσει και να διασφαλίσει ότι οι τριετίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά (πόσο μάλλον τώρα, που η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ξέρουν τι πρέπει να πληρώνουν).
Η αντιπολίτευση οφείλει να ζητήσει την κατάργηση του μνημονιακού πλαισίου και το «ξεπάγωμα» των τριετιών τόσο για τους εργαζόμενους πριν όσο και για τους εργαζόμενους μετά το 2012, για να ξεφύγουμε από τη λογική του «γυμνού μισθού»(μισθός χωρίς επιδόματα) που είναι σφόδρα αντικοινωνικός. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο θα πρέπει οι «κοινωνικοί εταίροι» να αποφασίζουν για το ζήτημα των μισθών.
Η «μη ρύθμιση», στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα αποβεί μοιραία για τους εργαζόμενους και θα σημάνει σύντομα μειώσεις μισθών. Θα επανέλθουμε όμως, μετά τη δημοσίευση της περίληψης της απόφασης...
Διονύσης Τεμπονέρας
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου