3.2.22

Μειώσεις φόρων για λίγους, με υπογραφή Μητοστάκη...


Η ακρίβεια πνίγει την πλειοψηφία της κοινωνίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος το πρόβλημα που άφησε να γιγαντωθεί, σπεύδει να ενισχύσει την μειοψηφία που κατέχει μεγάλη... ακίνητη περιουσία. Την επισήμανση αυτή κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ ως μία ακόμη απόδειξη ότι έχει διαλέξει πλευρά κι αυτή δεν είναι λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαραβάλλει σε αυτά την πρότασή της για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ και γενναίες μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια μέχρι να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Το στίγμα έδωσε άλλες χθες με την δήλωσή του ο Αλέξη Τσίπρας σημειώνοντας ότι το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού «έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο». Προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή το πρόβλημα της ακρίβειας «λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί «με ημίμετρα και με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους».

Το γιατί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούν ουσιαστικά τους μεγαλο-ιδιοκτήτες τεκμηρίωσε η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως τόνισε «οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ». Σχολιάζοντας ειδικά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα είπε ότι τα μέτρα «δεν ελαφρύνουν, απλώς επιχειρούν να μετριάσουν την επιβάρυνση στη φορολόγηση των ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών». Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου κατηγορεί την κυβέρνηση για λαθροχειρία σημειώνοντας ότι κάνει συγκρίσεις «με το 2018 και οικειοποιείται τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019». Διευκρινίζοντας όμως πως «τότε η μείωση αφορούσε κυρίως τις χαμηλές περιουσίες και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την αντέστρεψε ώστε και πάλι να ευνοηθούν οι μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες». Επίσης δήλωσε πως «το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκατ., όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα».

Γιατί έκανε την κίνηση αυτή η κυβέρνηση
Στον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με βάση δύο στοιχεία: Την δεδομένη αποξένωση του πρωθυπουργού από την κατάσταση που βιώνει το μέσο νοικοκυριό και την ταυτόχρονη ανάγκη του να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας και φθοράς της κυβέρνησής του.

Με βάση αυτό στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία. Όμως δεν συζητά καν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ΦΠΑ- Ειδικών Φόρων. Όπως άλλωστε είχε επισημάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τον Κ.Μητσοτάκη «δεν τον αφορά, δεν τον ενδιαφέρει να ακουμπήσει την μεγάλη πλειοψηφία» αλλά «το περιβάλλον του με αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους συναναστρέφεται».

Ανατιμήσεις με υπογραφή Μητσοτάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επιμονή της κυβέρνησης να αποκαλεί την ακρίβεια «εισαγόμενη» και να την αποδίδει σε μη ελέγξιμους παράγοντες, εκτιμά ότι η έκταση της κρίσης οφείλεται εν πολλοίς στην κυβερνητική πολιτική. Αρχικά λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να «δεί» το πρόβλημα παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και πολλούς μήνες. Ως απόδειξη στην Κουμουνδούρου παραθέτουν τα στοιχεία για το ύψος του πληθωρισμού που στην Ελλάδα έφτασε στο 5,5% με ανατιμήσεις προϊόντων από την αρχή του χρόνου που φθάνουν μέχρι και το 30%, δίχως να εξαιρούνται και είδη βασικής κατανάλωσης. Δηλαδή η Ελλάδα ξεπερνά τους δείκτες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στις τιμές ρου ρεύματος όπου στην Ελλάδα παρουσιάζονται αυξημένες πάνω από 5 φορές καθιστώντας την χώρα αρνητικό «πρωταθλητή» στην Ε.Ε.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως έχει επισημάνει είναι κοστολογημένες ενώ κινούνται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα ανάλογα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά:

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει αυτονόητα όλους τους μισθούς ανοδικά, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση. Και να μην ακούμε αδιανόητες γελοιότητες όπως αυτές που είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι δεν τον μειώνουν γιατί έτσι δήθεν «θα ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν 2-3 αυτοκίνητα έναντι των φτωχών που δεν έχουν κανένα»
Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.
Παρέμβαση για άμεση αποκλιμακωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας, οφείλει να συμπαρασυρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παροχους...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: