10.2.22

Τορπίλες στους προεκλογικούς σχεδιασμούς από τις αγορές...


Νευρικότητα επικρατεί στους κόλπους του Μαξίμου μετά τις τορπίλες που δέχεται το γαλάζιο σχέδιο προεκλογικών παροχών λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας. 

Η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου -λόγω της επικείμενης στροφής της ΕΚΤ σε αυξήσεις επιτοκίων- σε συνδυασμό με τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας... αναγκάζουν την κυβέρνηση να υποστείλει τη σημαία των φοροελαφρύνσεων σε συνθήκες εκρηκτικών ανατιμήσεων. 

Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν ούτε άπειρος δημοσιονομικός χώρος, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, παρακάμπτοντας τις απευθείας αναθέσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Γαλάζια στελέχη αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι η Ν.Δ. δεν διαθέτει πλέον θετικό αφήγημα, στη σκιά της εντεινόμενης δημοσκοπικής φθοράς που καταγράφεται για την κυβέρνηση. 
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα ξορκίζουν το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ή να αναβληθεί ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για τον δανεισμό από τις αγορές εντός του 2022 για την άντληση 12 δισ. ευρώ.

Επιχείρηση καθησυχασμού των αγορών από Μητσοτάκη

Σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση δε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ο Κ. Μητσοτάκης προτίμησε να απευθυνθεί στις αγορές δίνοντας όρκους δημοσιονομικής προσήλωσης.  Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχει θέσει για φέτος και για το 2023 ώστε να συγκρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα και να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. 

«Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι η ανακούφιση ευπαθών ομάδων γίνεται χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Αρκέστηκε δε να επαναφέρει την «καραμέλα» για επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Νωρίτερα μάλιστα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης πραγματοποίησε σπάνια δημόσια παρέμβαση (capital.gr) για να στείλει μήνυμα προς τις αγορές ότι η δημοσιονομική αξιοπιστία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, καθώς αποτελεί την κορωνίδα της οικονομικής ανάπτυξης. 

Στο όνομα της δημοσιονομικής σύνεσης απέκλεισε δε την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα με το πρόσχημα-προεξόφληση ότι θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και δεν θα περνούσε στις τιμές! Το οξύμωρο είναι ότι ο Αλ. Πατέλης δήλωσε ότι ως οικονομολόγος δεν κατανοεί πώς έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, όταν οι ίδιοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα άφηναν να διαρρεύσει ότι εξετάζεται η επιτάχυνση της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Ανάστατοι οι γαλάζιοι βουλευτές

Σ’ αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μαξίμου αναζητούν διέξοδο σε διαρροές που αφορούν την προοπτική επιδοματικής στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά με σκοπό την αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα.  Ήδη πάντως η ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. 

Οι βουλευτές μεταδίδουν το κλίμα πίεσης και έντονης δυσαρέσκειας στις περιφέρειές τους, διότι, όπως λένε, «ούτε το κύμα της ακρίβειας έχει προσωρινό χαρακτήρα ούτε λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για την τιθάσευσή του». Κάποιοι δε εξ αυτών ζητούν να προσδιοριστεί τουλάχιστον το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού προκειμένου να δοθεί μια εικόνα κυβερνητικής εγρήγορσης.

Στη δημόσια σφαίρα εκδήλωσε τις ανησυχίες του, ως συνήθως, ο Γιώργος Κύρτσος. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. έγραψε στο Τwitter ότι «πηγαίνουμε σε νέα περίοδο οικονομικών αναταράξεων στην Ευρωζώνη χωρίς να έχουμε ενισχύσει, ουσιαστικά, την άμυνά μας. Αντίθετα έχουν εμφανιστεί νέα προβλήματα σε: δημοσιονομικά μεγέθη, κόστος ενέργειας, παραγωγικές επενδύσεις νέου τύπου, ακρίβεια, ανταγωνιστικότητα, εμπορικό ισοζύγιο»...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: