23.2.22

Σενάρια για αυξήσεις στα νοικοκυριά και στον κρατικό προϋπολογισμό...


Εκρηκτικό κοκτέιλ για τον πληθωρισμό ο οποίος στην Ελλάδα τρέχει με ρυθμό πάνω από 6% και στην Ευρώπη με 5,1% απειλώντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων προκαλεί η ουκρανική κρίση.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης τα σενάρια είναι εφιαλτικά. Αναλυτές ανεβάζουν την... τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 150 ευρώ το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα. 
Οι «μαύρες» προβλέψεις μεταφράζονται σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και σε μπαράζ ανατιμήσεων και ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.

Το πετρέλαιο μπρεντ εκτοξεύτηκε χθες (22/2) έως τα 99 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα επίπεδα των 97 δολαρίων, μια ανάσα πριν τα 100 δολάρια. Το σκηνικό αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο άλμα στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που ήδη έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία και άγχος τις εξελίξεις καθώς τυχόν στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτείνει τη πληθωριστική κρίση επηρεάζοντας αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική και τη πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών λόγω αύξησης των διεθνών τιμών κυρίως στα καύσιμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει χτυπήσει καμπανάκι για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της οικονομίας και σε επανασχεδιασμό των κυβερνητικών κινήσεων και των στόχων. Το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου βασίζεται στο σενάριο της σταδιακής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, πράγμα που υπό τη σκιά των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων καθίσταται επισφαλές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για κάθε 10 ευρώ αύξηση στη τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το ΑΕΠ μειώνεται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα της Ελλάδος

Παράλληλα σήμα κινδύνου για τη συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των εισαγομένων πρώτων υλών και της ενέργειας και στο κόστος μεταφορών έχει εκπέμψει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης. 

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι «οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022, αλλά θα παραμείνει για ένα διάστημα υψηλότερος από το προ της πανδημίας επίπεδο. Η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και η άρση των δυσχερειών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι κομβικής σημασίας για την πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου. Οι δυσχέρειες στην αύξηση της συνολικής προσφοράς και ο περιορισμός του παραγωγικού κενού όσο θα εδραιώνεται η ανάκαμψη θα συντείνουν ώστε ο πυρήνας του πληθωρισμού να μην υποχωρήσει ή και να αυξηθεί περαιτέρω το 2022».

Πληθωριστική καταιγίδα

Με δεδομένο ότι από την αύξηση κατά 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο οι 4,2 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια, περαιτέρω ανάφλεξη τους θα ανεβάσει τις ταχύτητες του γενικού δείκτη τους επόμενους μήνες επιμηκύνοντας τη διάρκεια της κρίσης και των πληγμάτων στα εισοδήματα και στο κόστος των επιχειρήσεων. Η ζημιά από την ενέργεια τείνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και οι ομίχλες για τη πορεία της οικονομίας πυκνώνουν τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι με πιλότο τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να μετρήσουμε προσεκτικά τις αποφάσεις που θα πάρουμε.

«Δώρο Πάσχα»

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία κρίνουν την τύχη του επιδόματος ακρίβειας καθώς τα χρήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να δώσει στους ασθενέστερους ίσως να χρειαστεί να τα βάλει στην άκρη για την ενισχυμένη και παρατεταμένη επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: