Η Νέα Δημοκρατία από το 2012 λόγω μνημονίου είχε για πρώτη φορά σημαντικές απώλειες εκ δεξιών της. Και αυτό παρότι είχε έναν ακραιφνώς δεξιό αρχηγό, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος... προσπάθησε με φλερτ και δεξιές στροφές να επαναπατρίσει το 10% με 15% των ψηφοφόρων που είχαν φύγει προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά.
Τελικά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το “ξεγύμνωμα” της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η διάλυση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, έφεραν πίσω στο γαλάζιο μαντρί σημαντικό ποσοστό της σκληρής δεξιάς και ακραίας δεξιάς ψήφου το 2019. Ο κίνδυνος διαρροών εκ δεξιών όμως, είτε προς άλλο κόμμα είτε προς την αποχή, ελλοχεύει πάντα, για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα Rafale και τις Belharra είχε επιχειρήσει να “μαζέψει” τη δεξιά ψήφο με το χαρτί της “εθνικοφροσύνης”.
Το σενάριο ενός νέου κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ώθηση της απλής αναλογικής στις πρώτες κάλπες (αφού οι εκλογές θα είναι διπλές) για να φτάσει το κρίσιμο 3% και να μπει στη Βουλή στις δεύτερες, “ζυμώνεται” εδώ και καιρό. Και οι συζητήσεις αναζωπυρώθηκαν μετά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη ΝΔ.
Ο κ.Μπογδάνος φέρεται να είχε επαφές με το Φαήλο Κρανιδιώτη και το Θάνο Τζήμερο, αλλά και με το Νίκο Καραχάλιο, για ένα.... συνασπισμό της άκρας δεξιάς. Μία συζήτηση που έχει γίνει ξανά και όταν ακόμη η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σκόνταφτε τότε και σκοντάφτει και τώρα στο ποιος θα είναι ο επικεφαλής ενός τέτοιου εγχειρήματος: Όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί.
Καθώς λοιπόν οι συζητήσεις αυτές δε φαίνονται να ευοδώνονται, ο κ.Μπογδάνος φέρεται να ήθελε να επιστρέψει στη ΝΔ από την οποία υπενθυμίζεται ότι διεγράφη από το κυβερνών κόμμα όταν από το βήμα της Βουλής είχε επιδοθεί σε ακραία αντικομμουνιστική ρητορική, υποστηρίζοντας ότι χειρότερος εχθρός από τους Τούρκους είναι οι κομμουνιστές. Την επιστροφή Μπογδάνου υποστηρίζουν και διάφοροι σαμαρικοί κυρίως βουλευτές της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι θα χρειαστεί στο πλαίσιο ενός νέου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και κάθε ακραία δεξιά ψήφος. Βουλευτές όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος δεν είχε υποδεχθεί με ενθουσιασμό τη διαγραφή Μπογδάνου, βέβαια απευθύνονται στο σκληρό δεξιό ακροατήριο. Ωστόσο το στρατόπεδο αυτό φυσικά θέλει και να ενισχύσει τις εσωκομματικές δυνάμεις του εντός της ΝΔ.
Δεν βοηθάει πάντως τον κ.Μπογδάνο να επιστρέψει στη ΝΔ το γεγονός ότι “κάρφωσε” τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, υποστηρίζοντας ότι με τις δικές του “ευλογίες” είχε παραστεί τον Ιούλιο του 2020 σε συγκέντρωση μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό. Και βέβαια όπως υπάρχουν στη ΝΔ “προξενήτρες” για επιστροφή Μπογδάνου, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαδίσει με τη δεδομένη επιθυμία του Μαξίμου να ανακόψει επιστροφή κεντρώων και πασοκογενών (του σημιτικού ΠΑΣΟΚ) ψηφοφόρων στο ΚΙΝΑΛ...
Bίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου