14.2.22

Το παραπέτασμα που έγινε... «Σιδηρού»...


Το τυπογραφικό λάθος γλιστράει. Άμα αρχίσει την πορεία του μόνο ένα προικισμένο μάτι στο «σκανάρισμα» κειμένων μπορεί να το σταματήσει. Δεν φτάνει να γράφεις και να διαβάζεις καλά για να εντοπίσεις κάτι που έγινε στραβά στην πληκτρολόγηση. Δεν φτάνει να ξέρεις γράμματα… 

Όσοι  θήτευσαν και θητεύουν στις εφημερίδες έχουν... συναντηθεί επανειλημμένα με τον «δαίμονα του τυπογραφείου». Το μαθαίνουν σιγά σιγά και τα σάιτ σε ορισμένα από τα οποία υπάρχει πλέον διορθωτής. Σε ορισμένα… Το αντιλαμβάνονται και στα κανάλια, αλλά εκεί δεν διορθώνονται. 

Σε ένα δελτίο ειδήσεων οι λέξεις που πληκτρολογούνται είναι πολλές: τίτλοι, κείμενα δηλώσεων, ονόματα δημοσιογράφων, ονόματα παρουσιαζομένων, ανακοινώσεις κομμάτων και άλλων. Και συχνά η πληκτρολόγηση πρέπει να γίνει πάνω στη ροή, χωρίς προεργασία. Είναι αδύνατον σε τόση δουλειά να μην προκύψουν λάθη. Θα προκύψουν! 

Σε βραδινό δελτίο του Σαββάτου πιάσαμε δύο (τρία αθροιστικά), χωρίς, μάλιστα, να διαβάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τους τίτλους και τα κείμενα. Το θα «διαλευκανθούν» έγινε «διευκαλυνθούν» και το «παραπετάσματος» μεταμορφώθηκε (παραμορφώθηκε!) σε «παραοπετάσματος». 

Σε αυτά προσθέστε το εκτρωματικό «Σιδηρού» (και όχι «Σιδηρούν») για να ολοκληρώσετε την εικόνα μιας ολοφάνερης απουσίας στα κανάλια: της απουσίας διορθωτή. Αυτός λείπει. Το ικανό μάτι που κάνει αυτήν τη δουλειά και το οποίο μας έχει σώσει (έχει σώσει πολύ κόσμο για την ακρίβεια) στις εφημερίδες. 

Δεν φταίνε αυτοί που συντάσσουν και πληκτρολογούν –συχνά υπό πίεση. Φταίει η «κενή θέση» για έναν άνθρωπο που δεν είναι διευθυντής, δεν είναι αρχισυντάκτης, δεν είναι συντάκτης, αλλά είναι  επιφορτισμένος με μια και μοναδική ευθύνη: να εντοπίζει τα παροράματα (ή και τα λάθη άγνοιας) στις κάρτες που βγαίνουν στον αέρα, πριν βγουν στον αέρα…

harddog-sport.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: