Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ, όπου είχε συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς, επιβεβαίωσε το εξαιρετικό... –«καλύτερο από ποτέ» το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός– επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε την ευκαιρία επισκόπησης της συνεργασίας των δύο πλευρών σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, με την κροατική πλευρά να αναγνωρίζει πως η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έκανε λόγο για δύο χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αρχές για μια «ασφαλή Βαλκανική».
«Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι τις ίδιες αξίες και αρχές για ένα κοινό όραμα, για ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν και στον ΟΟΣΑ. Οσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η θέση της χώρας μας είναι απλή, εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια», ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη που πρόσφερε πριν από δύο χρόνια ο κ. Πλένκοβιτς, όταν «βρέθηκε μαζί μας στον Εβρο και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμμετοχή της Κροατίας στη σύνοδο MED9 και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις. Ηδη, άλλωστε, ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιρειών σε έργα υποδομής δραστηριοποιείται στην Κροατία.
Ενημέρωση για Τουρκία
Παράλληλα, οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο πρωθυπουργός, κατά την πάγια τακτική του σε όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την επιθετική ρητορική και τις ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δήλωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε «συγχαρητήρια στον Αντρέι για την επιλογή να πάρει η Κροατία μαχητικά Ραφάλ, κάτι που ανοίγει περιθώρια για μια περαιτέρω σύσφιγξη της αμυντικής συνεργασίας». Πρόσθεσε, δε, πως «θα συζητήσουμε περαιτέρω στη διάρκεια του γεύματος και θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δύο κρατών, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, τονίζοντας πως «δυστυχώς έχουμε και εμείς τέτοια φυσικά φαινόμενα. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και τις δυσκολίες». Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Πλένκοβιτς για την ταχύτητα με την οποία η Κροατία έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα, στέλνοντας ένα Καναντέρ όταν αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι...
Σταύρος Παπαντωνίου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου