9.2.22

Σε εξέλιξη επιχείρηση αλλαγής ατζέντας...


Οι «ρωγμές» στην εικόνα της κυβέρνησης τόσο από τους χειρισμούς στην πρόσφατη κακοκαιρία όσο και από τις κυνικές αναφορές στα όσα έλαβαν χώρα στην Ηλεία το 2007- έχουν σημάνει... συναγερμό. Σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει η διπλή πίεση πανδημίας και ακρίβειας το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν στο … γαλάζιο στρατόπεδο είναι να πληγεί το «μεταρρυθμιστικό» προφίλ της κυβέρνησης και να φανεί πως αναβιώνουν αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. 

Στην κυβέρνηση  θεωρούν πως μετά την έξοδο του Σ. Λιβανού από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του Π. Δούκα από τη Νέα Δημοκρατία μπήκαν σαφείς «κόκκινες γραμμές» και δεν θα υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Αυτό που αναγνωρίζεται είναι πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία - με την πανδημία και την ακρίβεια να επιμένουν- είναι αναγκαίο να υπάρχει ενσυναίσθηση καθώς οι πολίτες δεν συγχωρούν φαινόμενα αλαζονείας.

Το restart που επιδιώκει η κυβέρνηση πάει από μήνα σε μήνα, καθώς διαρκώς νέα προβλήματα προκύπτουν και συντηρούν την πίεση στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται από  τη «γαλάζια» πλευρά είναι πως απαιτείται να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας και να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο της οικονομίας, που από βασικό όπλο της κυβέρνησης  μπορεί να εξελιχθεί σε Αχίλλειο πτέρνα λόγω των ανατιμήσεων. Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του  αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ αναζητείται ένα μεγάλο πακέτο για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.  Στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων μέτρα στήριξης για περίπου 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους(ενδεχομένως μια έκτακτη ενίσχυση)  αλλά και για άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι μακροχρόνια άνεργοι.

Πάντως οι όποιες αποφάσεις κλειδώσουν θα πρέπει να είναι κοστολογημένες, καθώς δεδομένο είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως μπαίνουν σε εφαρμογή στοχευμένα μέτρα, με μετρημένα βήματα για να μην μπει  σε κίνδυνο η σταθερότητα και η προοπτική της οικονομίας.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων, με το βάρος να πέφτει σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Να σημειωθεί πως σήμερα ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Το Green Deal στο επίκεντρο των Ελληνογερμανικών Οικονομικών Σχέσεων», την οποία διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ελπίδες και φόβοι στο οικονομικό πεδίο
 
Δύο κρίσιμες εβδομάδες ξεκινούν για την ελληνική οικονομία, καθώς αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην κυβέρνηση εστιάζουν στα καλά μηνύματα από το αναπτυξιακό πεδίο, ωστόσο αναγνωρίζουν πως το κύμα ανατιμήσεων που ξεκίνησε από την ενέργεια και μετακυλίεται σε βασικά αγαθά «θολώνει» το αφήγημα.

Την ερχόμενη Τρίτη από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, που με βάση την Eurostat «σκαρφάλωσε» στο 5,5%. Θα ακολουθήσει στις 23 Φεβρουαρίου η δημοσιοποίηση της έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που έχουν πάρει την ανηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε τρεις ημέρες οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης. Και όλα αυτά σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι τις αρχές του 2023.

«Γαλάζιες» πηγές σημείωναν χθες πως οι ανατιμήσεις -κυρίως στην ενέργεια, αλλά όχι μόνο- είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και προσέθεταν ότι  ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 6,6% τον Δεκέμβριο. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν  πως οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις και οι εκτιμήσεις για σταδιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα από την Ε.Κ.Τ. οδηγούν σε ανοδική κίνηση τις αποδόσεις των ομολόγων στην  Ευρωζώνη...

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: