16.2.22

Αντιπαράθεση Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία...


Άναψαν τα αίματα στο Όσλο στο περιθώριο εκδήλωσης του νορβηγικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον πρέσβη της Τουρκίας στη σκανδιναβική χώρα...

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας κα κατηγόρησε την Τουρκία ότι αγνοεί το δίκαιο της Θάλασσας.
Στη συζήτηση παρενέβη ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, ο οποίος μίλησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι τα όσα άκουσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων». Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το casus belli υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 νμ.

Τα όσα ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης δεν έμειναν αναπάντητα, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα αγνοεί τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

Η κόντρα έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους, μιλώντας εκ νέου για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών και αφήνοντας υπονοούμενα για προσφυγή της Τουρκίας στον ΟΗΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: