22.2.22

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις και «απόνερα»...


Ούτε και χθες σχολίασε η Κουμουνδούρου τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις διευκρινίσεις που επιχείρησε να δώσει ο πρώην υπουργός για την συνέντευξή του στην “Καθημερινή”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε το πρόγραμμά του και μετά την επίσκεψή του στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατήγγειλε σε... υψηλούς τόνους την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνιστούν όπως είπε “γιουρούσι και πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με σφραγίδα Μητσοτάκη”.

Σε αντίθεση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που επέλεξε την σιωπή απέναντι στα λεγόμενα του κορυφαίου στελέχους η κομματική βάση “έβραζε”, κάτι που αποτυπώθηκε στον “τοίχο” του κ. Τσακαλώτου στο facebook με εκατοντάδες επικριτικά σχόλια για τους χαρακτηρισμούς του προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος “ανασφαλής” και “τακτικιστής” αλλά και για την διατύπωση που αφορούσε τον εαυτό του ότι έχει “αστική αυτοπεποίθηση”.

Στο θέμα που προκάλεσε εκ των πραγμάτων εσωκομματική αναστάτωση πήραν θέση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνιστώντας συστήνοντας προσοχή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς. Κατά τις πληροφορίες οι αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν αμηχανία και σε αρκετά στελέχη της “Ομπρέλας” της οποίας φέρεται να ηγείται καθώς εμπεριείχαν αιχμές προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος.

Η κριτική για όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος εστιάζεται πρωτίστως στο γεγονός πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στα σχοινιά, αδύναμη ακόμη και να απολογηθεί στην ελληνική κοινωνία για την αδυναμία της να την προστατεύσει από την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκτά χωρίς λόγο ένα εσωτερικό πρόβλημα που αξιοποιήθηκε αρκούντως από την κυβέρνηση και από συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται εκτεθειμένος σε επίπεδο ΕΕ μετά τις καταγγελίες του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για τις ποινικές διώξεις δικαστικού λειτουργού και δημοσιογράφων για την υπόθεση της Novartis που παραπέμπουν όπως έχει πει στον Όρμπαν, η συζήτηση μεταφέρεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και “στην ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται” του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο ότι “είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων”.

Η συγκεκριμένη δε αναφορά προκαλεί πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί γίνεται σύγκριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον πρωθυπουργό αλλά και γιατί εδώ και τρεις μήνες ο Αλέξης Τσίπρας συγκρότησε ένα think tank που απαρτίζεται από συμβούλους του, επιστήμονες, επιφορτισμένους να δημιουργήσουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις που κουμπώνουν στο πρόγραμμα του κόμματος. Επιπροσθέτως, με βάση τα σχόλια που έχουν γραφτεί στην προσωπική ιστοσελίδα του πρώην υπουργού ο όρος “λαϊκότητα” παραπέμπει στον χαρακτηρισμό “λαϊκίστικη κυβέρνηση” που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών σε Διεθνές Φόρουμ στο Μόναχο για να σχολιάσει πως μία δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε κίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Σε σχέση πάντως με το θέμα των συμβούλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κείμενό του με το οποίο τονίζει ότι “είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα” εμφανίζεται να επιμένει στην άποψή του λέγοντας: “Δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ”.

Σε άλλα σημεία του ίδιου κειμένου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

Αυτό που ενώνει τους Αριστερούς και Αριστερές είναι η στράτευσή τους στον αγώνα για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες.

Η συζήτηση απαιτεί ειλικρίνεια. Να βλέπουμε ότι τα προνόμια υπάρχουν, ότι πολλά από αυτά χαρακτηρίζουν εμάς τους ίδιους. Μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον καπιταλισμό, τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός, αστός άντρας.

Η πίστη (αυτοπεποίθηση) που μπορεί να είναι ανατρεπτική προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευσή μας σε αυτές τις ιδέες (...) Αναγνωρίζω όμως ότι ταυτόχρονα ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει.

Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι. Ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας) και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης.

Είναι καθήκον μας να τού εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα χωρίς ανθρωποφαγία στ. Είναι καθήκον δικό του να χρησιμοποιεί αυτήν την κριτική για να γινόμαστε όλοι μαζί ισχυρότεροι, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αιχμές για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας για ναρκισσισμό. “Ο “ατομικός διανοούμενος” πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα και αναζήτηση “αυτοπεποίθησης”. Ο “συλλογικός διανοούμενος, πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο (...) Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε” έγραψε.

Επίσης, κριτική θέση απέναντι στις αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών πήρε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος: “Από τη μεριά μας σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε αυτά που λέμε να μην αξιοποιούνται προπαγανδιστικά, για να φαίνεται ότι υπάρχει τάχα αυτή η εσωστρέφεια, που θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας να υπάρχει. Νομίζω ότι ειδικά η στρατηγική της ΝΔ είναι ακριβώς η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί ακριβώς αυτός αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε πως δεν χρειάζονται προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμοί ζητώντας η αντιπαράθεση να γίνεται πάνω σε αυτά που συμφωνούμε ή διαφωνούμε...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: