18.2.22

Επιχειρεί να αναδείξει το χάσμα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης...


Να αναδεικνύει συνεχώς τις ταυτοτικές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του. Για το ζήτημα της ακρίβειας με τη σημερινή του παρουσία στη Λάρισα, δίπλα στους αγρότες, θα επισημάνει... την επιλογή του Μαξίμου να μη στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Επιμένει να ζητάει άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και παροχή ειδικής επιδότησης προκειμένου να αντισταθμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια του ρεύματος.

Εθνικά θέματα
Και στα εθνικά θέματα, όμως, η Κουμουνδούρου με κάθε ευκαιρία μιλάει για το χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση σε τρία βασικά σημεία:

• Στη λογική των υπερεξοπλισμών, χωρίς να συνυπολογίζεται το κύμα της ακρίβειας. Τονίζουν στην Κουμουνδούρου πως οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να βασίζονται στη διαφάνεια, στις προβλεπόμενες διαδικασίες και σε έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό.

• Στον προσχηματικό διάλογο με την Αγκυρα και στη λογική της κυβέρνησης πως δεν μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά όσο η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο.

• Στη μη άσκηση από την κυβέρνηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, θυμίζοντας όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα στη Βουλή, πως η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «η Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς».

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Τζέφρι Πάιατ. Αφού σημείωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία, στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας και στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επανέλαβε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Υποστήριξε πως δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Στη συνομιλία που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ στη Χάγη.

Εσωκομματικά προβλήματα
Το υβριστικό άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» κατά του πρωθυπουργού προκάλεσε νέους τριγμούς στην Κουμουνδούρου. Το ύφος του κειμένου εξαρχής αποδοκιμάστηκε. Ωστόσο, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα δεν προχώρησαν σε οποιοδήποτε σχόλιο, γνωρίζοντας πως ο κ. Καρτερός δεν είναι από το 2019 και μετά στον κύκλο των συνεργατών και συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα. Είναι μόνο αρθρογράφος της εφημερίδας. Τη μεγαλύτερη «φουρτούνα» στον ΣΥΡΙΖΑ την προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης που έσπευσε να επιδοκιμάσει το συγκεκριμένο άρθρο. Αξιόπιστη πηγή δήλωνε στην «Κ» πως μέλη της Κ.Ο. μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκειά τους προς τον πρόεδρο, στη λογική πως ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να υιοθετεί δημοσίως το συγκεκριμένο κείμενο. Εκτιμώντας παράλληλα πως με τέτοιες ενέργειες η πολυπόθητη στροφή προς το κέντρο δεν μπορεί να γίνει πράξη...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: